Legea introduce o serie de modificari, dintre care cea mai importanta vizeaza posibilitatea continuarii activitatii profesionale de catre functionarii publici si dupa data pensionarii.
Astfel, potrivit Expunerii de motive, posibilitatea continuarii activitatii dupa pensionare este justificata de "necesitatea continuarii si/sau finalizarii unor proiecte in care functionarii publici sunt implicati prin natura functiei detinute; pentru asigurarea functionarii in bune conditii a activitatii in institutiile publice, in cazul vacantarii, intr-o anumita perioada, a unui numar mai mare de posturi publice; pentru eliminarea unor inechitati in ceea ce priveste posibilitatea continuarii activitatii dupa implinirea varstei standard de pensionare, intre functionarii publici si alte categorii profesionale (medici, profesori, etc.)."
Concret, modificarile referitoare la continuarea activitatii dupa pensionare sunt urmatoarele:
- functionarii publici pot fi mentinuti in functia pe care o detin timp de maxim 3 ani peste varsta standard de pensionare
- continuarea activitatii se face pe baza de cerere, care trebuie formulata cu 2 luni inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta si a stagiului minim
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
- cererea trebuie sa fie aprobata de conducatorul autoritatii sau institutiei publice
- raportul de serviciu va putea fi prelungit anual
Astfel, de la data intrarii in vigoare a Legii, functionarii publici isi vor putea continua activitatea profesionala timp de 3 ani de la data pensionarii. In prezent, conform Statutului functionarilor publici, raporturile de serviciu inceteaza in momentul in care sunt indeplinite conditiile de varsta si stagiul minim de cotizare.
Aceeasi lege introduce modificarea conditiilor de promovare in functie, astfel incat sa nu mai fie discriminati functionarii publici aflati in concediu pentru cresterea copilului. Conform legislatiei actuale, salariatele din sistemul bugetar, care revin din CCC, trebuie sa astepte inca 2 ani pentru a promova in grad, desi anterior intrarii in concediu, indeplineau conditiile pentru promovare.
Astfel, art. 65 alineatul (2) lit. c) se modifica dupa cum urmeaza: "sa fi obtinut cel putin calificativul <
Sesizarea de neconstitutionalitate nu vizeaza niciuna dintre aceste modificari, ci introducerea unui spor de 50% aplicat salariului lunar, pentru angajatii Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP), pentru "risc si suprasolicitare neuropsihica". Concret, aceasta masura este considerata drept discriminatorie si nejustificata din punct de vedere financiar.
Curtea Constitutionala isi va comunica punctul de vedere pana la data de 1 septembrie 2016. Pana la acea data, legea nu poate fi promulgata.
Prin urmare, prevederile nu se aplica in momentul de fata.
Puteti urmari parcursul legislativ AICI