"Va rog, sa ma ajutati cu un model de decizie cu privire la modificarea valorii tichetului de masa."
In sensul Legii nr.165/2018, in sintagma bilet de valoare sunt incluse si tichetele de masa. Astfel, tichetele de masa sunt bilete de valoare acordate angajatilor lunar, ca alocatie individuala de hrana, utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achizitionarea de produse alimentare.
Totodata, facem mentiunea ca potrivit art. II din Legea nr.187/2022, prin derogare de la prevederile art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.045/2018, cu modificarile ulterioare, valoarea nominala prevazuta la art. I pct. 1 din prezenta lege se aplica si in semestrul II al anului 2022, precum si in primele doua luni ale semestrului I al anului 2023, respectiv februarie si martie 2023.
Angajatorii pot acorda suplimentar, in luna iulie 2022,
tichete de masa avand valoarea corespunzatoare diferentei dintre valoarea stabilita la art. I pct. 1 din prezenta lege, de pana la 30 lei/tichet de masa/zi, si valoarea acordata in luna iunie 2022 corespunzator zilelor lucrate in aceasta luna.
Conform art. 2 din Ordinul ministrului finantelor si al ministrului muncii si solidaritatii sociale nr. 349/208/2022, valoarea nominala stabilita la art. 1 din Ordinul ministrului finantelor si al ministrului muncii si solidaritatii sociale nr. 349/208/2022 se aplica si pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2022, respectiv august 2022 si septembrie 2022.
Angajatorii care acorda bilete de valoare salariatilor evidentiaza in bugetele proprii aprobate potrivit legii, intr-o pozitie distincta de cheltuieli denumita "Tichete de masa", sumele destinate acoperirii valorii nominale a biletelor de valoare, potrivit celor convenite cu organizatiile sindicale legal constituite sau cu reprezentantii salariatilor, dupa caz.
Asadar, in situatia in care la nivelul persoanei juridice se decide majorarea valorii nominale a tichetelui de masa, apreciem ca aceasta ar trebui agreata de catre partenerii sociali si materializata corespunzator intr-o decizie colectiva, aplicabila la nivelul entitatii juridice care poate imbraca urmatoarea forma:
Model decizie colectiva - majorare bonuri de masa
Datele de identificare ale persoanei juridice
(denumire/sediu/date de contact)
Decizie
(denumirea actului de dispozitie este conferita din documentele care reglementeaza activitatea persoanei juridice)
Avand in vedere prevederile:
- Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificarile si completarile ulterioare;
- art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.045/2018, cu modificarile ulterioare;
- Regulamentul intern (Contractul colectiv de munca)____________;
In temeiul art._ din Regulamentul de organizare si functionare al __________________,
Avand in vedere ca incepand cu data de____________ valoarea unui tichet de masa este de _______, reprezentantul legal al________________emite urmatoarea
Decizie colectiva pentru majorarea valorii tichetului de masa:
Art.1. (1) Incepand cu data de_____________, se modifica valoarea unui tichet de masa acordat salariatilor cu contract individual de munca in cadrul_______________, fiind stabilita la suma de_____.
(2) Pocedura de acordare a tichetelor de masa aprobata la nivelul_____________se aplica in mod corespunzator, luand in calcul noua valoarea a tichetului de masa.
Art.2. Prevederile privind modificarea valorii tichetului de masa se aplica de drept tuturor salariatilor cu contract individual de munca, astfel cum sunt acestia prevazuti in anexa care face parte integrata din prezenta decizie.
Art. 3. Majorarea valorii tichetelor de masa nu aduce atingere contractelor individuale de munca incheiate intre salariatii prevazuti in anexa si _______, in calitate de angajator, toate elementele cuprinse in acestea nefiind modificate.
Art. 4. Prevederile prezentei decizii se vor aduce la cunostinta salariatilor, in mod individual, prin grija compartimentului resurse umane.
Art.5. Prezenta decizie poate fi contestata in termen de 30 zile de la comunicare la instanta judecatoreasca competenta.
Angajator
………….............................................…...........
Reprezentant legal ,
Anexa la Decizia colectiva nr. ……… din data de …………….
privind majorarea valorii tichetului de masa
Nr. crt. Nume si prenume salariat CNP salariat Nr./data contract individual de munca
Am luat la cunostinta / data Semnatura
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<