La finele saptamanii trecute, ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale, si Persoanelor Varstnice, Mariana Campeanu, a precizat ca nu a facut nicio declaratie prin care sa afirme ca FMI se opune initiativei legislative privind recunoasterea grupei I de munca pentru cei care muncesc in conditii grele.
Astfel, drept raspuns la unele informatii din presa in ce priveste pozitia FMI fata de proiect, ministrul a declarat, citat de Agerpres:
"Nu am facut nicio declaratie in care sa afirm ca FMI se opune initiativei legislative. Nu m-a sunat Fondul Monetar si nu mi-a comunicat acest lucru. Nu am declarat niciodata ca ma opun acestei initiative legislative".
De pe urma acestui proiect ar putea beneficia circa 20.000 oameni:
Portal Codul Muncii
Ghidul HR-istului
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
"Este foarte greu de stabilit, pentru ca sunt dosare si acestea trebuie depuse. Nu le avem in evidenta. Dintr-un calcul foarte estimativ pe care l-am facut noi la minister nu cred ca vor depasi 20.000", a declarat ministrul.
De asemenea, informeaza Agerpres, ministrul Muncii si Protectiei Sociale a mai precizat ca sustine aceasta initiativa legislativa si ca in buget exista sume alocate inclusiv pentru aceasta:
"Noi avem bani in buget pentru ca avem de aplicat si decizia Curtii Constitutionale si am prevazut o suma calculata aproximativ, dar la mijlocul anului are loc si o rectificare bugetara si daca ar interveni probleme cu bugetul estimat se va putea face o rectificare".
Conform proiectului referitor la persoanele care lucreaza in Grupa I de munca, respectiv in domenii ca minerit, siderurgie, metalurgie, persoanele care lucreaza efectiv sase ani in conditii grele se pot pensiona mai rapid. Mai exact, in cazul in care se cumuleaza opt ani de munca efectiva intr-unul din domeniile mentionate, se poate iesi la pensie mai devreme cu doi ani.