Pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare. Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii diferentiat pentru femei si barbati.
De principiu, pensia pentru limita de varsta poate fi cumulata cu orice venit cu exceptia veniturilor salariale realizate de femeile care au optat pentru continuarea activitatii. Astfel, femeile pot opta sa isi continue activitatea pana la implinirea varstei de 65 aniin baza aceluiasi contract individual de munca, dar nu vor putea sa cumuleze pensia pentru limita de varsta cu veniturile salariale pana la implinirea acestei varste.
Interdictia de a cumula pensia cu salariul pana la implinirea varstei de 65 ani rezulta din decizia Curtii Constitutionale nr. 387/2018.
Optiunea de a continua activitatea trebuie sa fie exprimata printr-o notificare transmisa angajatorului cu cel putin 30 de zile calendaristice anterior implinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare. Daca se opteaza pentru continuarea activitatii nu se incheie un alt contract individual de munca.
Atat femeile cat si barbatii pot beneficia de pensie anticipata cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare daca au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare. La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate.
In prezent pensia anticipata si cea anticipata partial nu pot fi cumulate cu veniturile salariale realizate in baza unui contract individual de munca.
Incepand cu anul 2023, la intrarea in vigoare a Legii 127/2019, pensiile anticipate devin pensii pentru limita de varsta. Persoanele care depasesc stagiul complet de cotizare cu cel putin 8 ani vor putea sa se pensioneze pentru limita de varsta cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare. Totodata, pensiile anticipate stabilite conform Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice vor deveni pensii pentru limita de varsta si se vor recalcula, prin adaugarea perioadelor asimilate nevalorificate la stabilirea pensiei si a eventualelor stagii de cotizare realizate pana la data recalcularii.
Tot la data intrarii in vigoare a Legii 127/2019, pensia anticipata partial cuvenita conform Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice va deveni pensie anticipata. Acest tip de pensie se va acorda, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<