Aceste fapte au fost semnalate si de Fondului Monetar International care a analizat in martie economia tarii.
Conform acestor specialisti "Proiectul de lege isi propune sa organizeze remunerarea sectorului public dar genereaza riscuri fiscale semnificative iar anumite aspecte sunt neclare", precizeaza FMI intr-un document publicat joi (25 mai), potrivit Agerpres.
FMI este de parere ca implementarea salariilor bugetarilor in aceasta formula ar putea crea instabilitate fiscala, aceste riscuri fiind semnificative. Conform draftului legii salarizarii, dupa anul 2022 salariile se vor calcula in functie de o grila bazata pe coeficienti. Acestia vor fi raportati la salariul minim brut pe economie, fiind foarte putini flexibili.
"Impactul fiscal estimat al acestei legi este semnificativ. In vreme ce anumite majorari ale salariilor in sectorul public sunt justificate, legea va creste anvelopa salariala semnificativ peste nivelul economiilor emergente. In prezent, anvelopa salariala in Romania este sub nivelul mediu din economiile emergente (7,5% din PIB fata de 9% din PIB) (...)", se mai arata in documentul citat.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Consilier Codul Muncii
"Staff-ul recomanda ca legea sa fie bazata pe principii clare de sustenabilitate, echitate, transparenta si relativa simplificare. Mai specific documentul trebuie: sa fie sustenabil si implementat gradual in concordanta cu spatiul fiscal; (...)", precizeaza documentul publicat FMI.
Ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Lia Olguta Vasilescu a declarat la postul public de televiziune ca legea salarizarii unitare va majora salariile cu aproximativ 56%, dar vor fi si bugetari care vor avea salarii mai mici.
Este vorba de 3% dintre angajatii cu salariile mari, de 14.000 de lei...citeste mai multe aici >>>