LEGEA PENSIILOR 2014. Cele mai importante modificari

10 Martie 2014
10 Martie 2014
legea pensiilor 2014legea pensiilormodificari legea pensiilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Reamintim faptul ca Legea Pensiilor a fost actualizata de mai multe ori in anul precedent si anul acesta vine cu surprize pentru practicienii in legislatia muncii si nu numai.

Astfel, mentionam ca modificari importante in legea pensiilor:

Majorarea valorii punctului de pensie.
Valoarea punctului de pensie este mai mare cu aproape 30 de lei de la inceputul anului 2014, ajungand la suma de 790,7 lei, de la valoarea de 762,1 lei, cat a fost anul trecut.

Mai mult, reamintim faptul ca valoarea ajutorului pentru insotitor este de 633 de lei, in cazul pensionarilor cu grad I de invaliditate, conform Casei Nationale de Pensii Publice. Valoarea ajutorului pentru insotitor reprezinta 80% din valoarea punctului de pensie.


Mai mult, o modificare notabila in Legea Pensiilor este acordarea pensiei de invaliditate indiferent daca s-a realizat sau nu stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta conform legii pensiilor din Romania.

In primavara anului 2013, s-a aprobat alineatul care prevedea ca pensia de invaliditate se va acorda cu respectarea conditiei de realizare a stagiului de cotizare necesar. Vechile dispozitii prevedeau ca persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli sau accidente pot beneficia de pensie de invaliditate doar daca au stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta.

De asemenea, o alta modificare importanta in Legea Pensiilor este ca femeile vor fi nevoite sa munceasca pana la varsta de 65 de ani, varsta standard de pensionare.

Art. 53, alin.(1) prevede ca varsta standard de pensionare este de 65 de ani atat pentru femei, cat si pentru barbati iar atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare.

Aceasta prevedere se va aplica la publicarea in Monitorul Oficial.

Nu in ultimul rand, Legea 380/2013 aduce si ea modificari in Legea Pensiilor. Astfel, persoanele care au lucrat in grupa I de munca inainte de 1 aprilie 2001 vor beneficia de reducerea varstei de pensionare cu 3 ani, la fiecare 7 ani de munca in conditii speciale.


Alte stiri si noutati pentru Legea Pensiilor in 2014 gasiti aici

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]