Proiect pentru reducerea varstei de pensionare pentru grupa I de munca

25 Aprilie 2014
25 Aprilie 2014
pensiipensii grupa i de muncagrupa 2 de muncareducere varsta pensionare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Mai multi deputati PSD propun ca reducerea varstei standard de pensionare in care persoanelor care au lucrat in grupa I de munca se se realizeze de la doi ani, la fel ca in situatia celor care au lucrat in conditii speciale.

In momentul de fata, aceasta reducere se face de la sase ani realizati, noteaza Mediafax.

Aceasta propunere ce vizeaza modificarea Legii 263 din 2010 privind sistemul de pensii, este initiata de deputatii PSD Florin Iordache, presedintele Comisiei de munca, Vasile Popeanga, Ion Calin, Viorel Dragomir, Constantin Radulescu si Aurel Vladoiu.

Prin proiectul de lege mentionat, se prevede reducerea varstei standard de pensionare de la di ani, pentru perioadele care au fost incadrate in grupa I de munca. In situatia in care exista cazuri cand stagiul de cotizare realizat in asemenea conditii este mai redus de doi ani, aceasta sa se cumuleze cu perioadele lucrate in conditii deosebite sau in grupa II de munca si reducerea sa se efectueze de la conditii deosebite.

Conform initatorilor, tinand cont de legislatia in vigoare, reducerea varstei standard de pensionare pentru persoanele care au lucrat in locuri de munca prevazute in conditii speciale se efectueaza la 2 ani realizati.

In cazul persoanelor care au lucrat in locuri de munca din grupa I, reducerea se efectueaza la sase ani realizati.

"In aceste conditii, persoanele care au lucrat in grupa I de munca sunt dezavantajate fata de persoanele care au lucrat in conditii de pensionare", noteaza parlamentarii.

Mai mult, conform initiatorilor, este necesara eliminarea pensiei minime acordate in cazul persoanelor ce si-au pierdut capacitatea de munca ca urmare a unor boli obisnuite sau accidente ce nu au legatura cu locul de munca, in cazul in care nu s-a realizat stagiul de cotizare. Pensia minima sa fie inlocuita cu o alta forma de protectie sociala. Finalitatea acestei modificari ar elimina nemultumirile celor care au indeplinit stagiul de cotizare si au aceeasi pensie cu cei care nu l-au indeplinit.

In acelasi timp, proiectul vizeaza si problema litigiilor propuntate de instante in favoarea pensionarilor, acolo unde discutam despre calcularea punctajului veniturilor suplimentare. Astfel, pentru eliminarea acestor litigii, calculul punctajelor lunare ar trebui sa aiba in vedere toate sumele de care au beneficiat pensionarii in perioada activa de pana la 1 aprilie 2001 si asupra carora s-au calculat si virat contributia de asigurari sociale, asa cum se calculeaza dupa aceasta data, noteaza Mediafax.

"Pentru a evita nemultumirile din randul pensionarilor pentru nevalorificarea la calculul punctajului a veniturilor suplimentare din aceasta perioada si eliminarea litigiilor, propunem ca la calculul punctajelor lunare sa se aiba in vedere toate sumele de care au beneficiat pensionarii in perioada activa de pana la 1 aprilie 2001", mai mentioneaza initiatorii.

Actualul proiect a fost depus in data de 22 aprilie si va intra in dezbateri la Senat. Camera Deputatilor este for decizional in aceasta situatie.


sursa: Mediafax



NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]