In urma negocierilor dintre FMI si Guvern au fost luate mai multe decizii cu privire la majorarea salariului in 2014 si reducerea CAS.
In concret, majorarea salariului minim se va face in 2014 pana la 900 lei si se va face in doua transe. Prima majorare se va aplica incepand cu 1 ianuarie 2014, salariul minim urmand astfel sa ajunga la 850 lei. Ulterior, de la 1 iulie 2014, salariul minim brut va fi de 900 lei.
In plus, informeaza Mediafax, vor fi aplicate si cresteri salariale pentru unele categorii din sectorul bugetar: profesori debutanti si medici rezidenti.
In acest sens, citeaza sursa amintita, la finalul discutiilor cu Fondul Monetar International, premierul Victor Ponta a anuntat:
"Vom lua in calcul cresterea salariului minim la 850 lei incepand cu 1 ianuarie si la 900 lei incepand cu 1 iulie. Avem si un fond de crestere a salariilor in domeniul bugetar, nu va fi o crestere egala pentru toti angajatii, ci va fi o crestere tintita pentru anumite categorii. Vom continua, de exemplu, negocierile pentru a stabili gradul in care vor creste salariile medicilor rezidenti, ale profesorilor debutanti si ale altor categorii", a anuntat premierul Victor Ponta, la finalul discutiilor cu Fondul Monetar International.
40 Modele de Regulament Intern
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Aceasta declaratie este intarita de precizarile facute de Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor:
"Am luat in calcul sa majoram - si asta va fi o decizie politica - numai la anumite categorii socio-profesionale. Deci, nu majoram salariile la toti bugetarii, la toate categoriile de bugetari, vor ramane cu salariul pe care il au in prezent".
Mediafax a precizat, citand surse oficiale, ca se are in vedere, pentru 2014, o majorare salariala pentru profesori debutanti si medici rezidenti de 3-4%, cu precizarea ca pentru alte categorii bugetare, maririle depind de veniturile din acel moment. La jumatatea anului curent, agentia de presa a reluat, citand un document guvernamental, informatia potrivit careia salariile bugetarilor urmau sa fie majorate prin noua lege a salarizarii din 2014. Majorarile ar fi urmat sa se faca etapizat si succesiv, numai pentru functionarii al caror salariu de incadrare este mai mic decat cel care va rezulta prin aplicarea noi legi a salarizarii.
In cadrul aceleiasi conferinte, s-a hotarat reducerea CAS in functie de un context favorabil. Mai exact, contributiile de asigurari sociale se reduc cu 5 puncte procentuale din semestrul II al anului viitor daca pana la 1 iulie vor fi identificate resurse care sa poata sustine aceasta masura.