In ce priveste perioada 2000 - 2006, pentru membrii Consiliului de administratie, angajati cu Contract de mandat, vom vedea erau contributiile care se retineau din venitul brut lunar. Societatea in cauza nu a retinut contributie de asigurari sociale, a retinut si platit doar impozit pe venit si contributie de asigurari de sanatate.
In ce priveste dreptul la pensie limita de varsta, stabilim daca se ia in calcul perioada de mandat in care a fost membru CA, respectiv veniturile obtinute in aceasta perioada, daca societatea nu a retinut si platit CAS si daca s-a procedat corect.
Raspunsul specialistului:
Conform art. 5 alin. (1) pct. IV lit. b) din Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii ÅŸi alte drepturi de asigurari sociale (articol in vigoare in perioada 2000 - 2006), in sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
IV. persoanele care realizeaza un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel putin 3 salarii medii brute pe economie, ÅŸi care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
b) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management;
Art. 6 alin. (2) din acelasi act normativ stabilea ca, persoanele prevazute la art. 5 alin. (1) pct. IV ÅŸi V, care au implinit varsta de 18 ani, sunt obligate sa depuna declaratia de asigurare la casa teritoriala de pensii in raza careia se afla domiciliul asiguratului, in termen de 30 de zile de la incadrarea in situatiile mentionate.
Astfel, administratorii care realizau un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin 3 salarii medii brute pe economie aveau obligatia sa depuna declaratia de asigurare la casa de pensii.
Prin urmare, nu societatea declara contributia la pensii pentru administratori ci administratorii care realizau un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin 3 salarii medii brute pe economie aveau obligatia sa declare si sa plateasca contributia la pensie personal.
La art. 2 lit. c) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice este reglementat principiul contributivitatii, conform caruia fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoanele fizice si juridice participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurari sociale cuvenindu-se in temeiul contributiilor de asigurari sociale platite.
Prin urmare, daca nu s-a contribuit la sistemul de pensii pentru veniturile realizate in calitate de administrator, veniturile respective nu se vor lua in calcul la cuantumul pensiei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<