legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Venituri realizate de administratori in perioada 2000 - 2006. Ce contributii se retin?

contributie asigurari socialepensii administratoriconsiliul de administratie
In ce priveste perioada 2000 - 2006, pentru membrii Consiliului de administratie, angajati cu Contract de mandat, vom vedea erau contributiile care se retineau din venitul brut lunar. Societatea in cauza nu a retinut contributie de asigurari sociale, a retinut si platit doar impozit pe venit si contributie de asigurari de sanatate. 
 
In ce priveste dreptul la pensie limita de varsta, stabilim daca se ia in calcul perioada de mandat in care a fost membru CA, respectiv veniturile obtinute in aceasta perioada, daca societatea nu a retinut si platit CAS si daca s-a procedat corect. 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 5 alin. (1) pct. IV lit. b) din Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurari sociale (articol in vigoare in perioada 2000 - 2006), in sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
 
IV. persoanele care realizeaza un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel putin 3 salarii medii brute pe economie, şi care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
 
b) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management;
Art. 6 alin. (2) din acelasi act normativ stabilea ca, persoanele prevazute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V, care au implinit varsta de 18 ani, sunt obligate sa depuna declaratia de asigurare la casa teritoriala de pensii in raza careia se afla domiciliul asiguratului, in termen de 30 de zile de la incadrarea in situatiile mentionate.  
 
Astfel, administratorii care realizau un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin 3 salarii medii brute pe economie aveau obligatia sa depuna declaratia de asigurare la casa de pensii.
Prin urmare, nu societatea declara contributia la pensii pentru administratori ci administratorii care realizau un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin 3 salarii medii brute pe economie aveau obligatia sa declare si sa plateasca contributia la pensie personal.
 
La art. 2 lit. c) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice este reglementat principiul contributivitatii, conform caruia fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoanele fizice si juridice participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurari sociale cuvenindu-se in temeiul contributiilor de asigurari sociale platite.
 
Prin urmare, daca nu s-a contribuit la sistemul de pensii pentru veniturile realizate in calitate de administrator, veniturile respective nu se vor lua in calcul la cuantumul pensiei.
 
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
 

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contributie asigurari socialepensii administratoriconsiliul de administratie

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 21 Ianuarie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Venituri realizate de administratori in perioada 2000 - 2006. Ce contributii se retin? Nota: 2.75 din 5 - 2 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
CIM cu timp partial. Concediu medical. Modalitate de calculIntrebare: Avem un CIM cu timp partial - 2h/saptamana (doar miercuri), si aduce 3 CM pentru luna octombrie. 1) 08.10.2020- 16.10.2020. (initial) cod 13 2) 17.10.2020-22.10.2020; (initial) cod 06 3) 23.10.2020-31.10.2020 (continare) 01 Care este modalitatea de calcul pentru indemnizatia medicala.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Consecinte nerespectare program de lucruIntrebare: Salariatul nu respecta ora de incepere a programului de lucru. Intarzierile la program variaza intre 1-3 ore zilnic. In speta, acesta este angajat cu norma intreaga (7 ore zi/35 saptamana), iar ora de incepere prevazuta in contract este 13.00. Insa, la finalul lunii, cand se efectueaza calculul orelor lucrate, se constata ca acesta si-a indeplinit norma de lucru, in conformitate cu numarul orelor lucratoare din luna. In aceste conditii, va rog sa opinati daca angajatorul il poate renumera doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]