Venituri realizate de administratori in perioada 2000 - 2006. Ce contributii se retin?

contributie asigurari socialepensii administratoriconsiliul de administratie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In ce priveste perioada 2000 - 2006, pentru membrii Consiliului de administratie, angajati cu Contract de mandat, vom vedea erau contributiile care se retineau din venitul brut lunar. Societatea in cauza nu a retinut contributie de asigurari sociale, a retinut si platit doar impozit pe venit si contributie de asigurari de sanatate. 
 
In ce priveste dreptul la pensie limita de varsta, stabilim daca se ia in calcul perioada de mandat in care a fost membru CA, respectiv veniturile obtinute in aceasta perioada, daca societatea nu a retinut si platit CAS si daca s-a procedat corect. 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 5 alin. (1) pct. IV lit. b) din Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii ÅŸi alte drepturi de asigurari sociale (articol in vigoare in perioada 2000 - 2006), in sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
 
IV. persoanele care realizeaza un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel putin 3 salarii medii brute pe economie, ÅŸi care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
 
b) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management;
Art. 6 alin. (2) din acelasi act normativ stabilea ca, persoanele prevazute la art. 5 alin. (1) pct. IV ÅŸi V, care au implinit varsta de 18 ani, sunt obligate sa depuna declaratia de asigurare la casa teritoriala de pensii in raza careia se afla domiciliul asiguratului, in termen de 30 de zile de la incadrarea in situatiile mentionate.  
 
Astfel, administratorii care realizau un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin 3 salarii medii brute pe economie aveau obligatia sa depuna declaratia de asigurare la casa de pensii.
Prin urmare, nu societatea declara contributia la pensii pentru administratori ci administratorii care realizau un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin 3 salarii medii brute pe economie aveau obligatia sa declare si sa plateasca contributia la pensie personal.
 
La art. 2 lit. c) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice este reglementat principiul contributivitatii, conform caruia fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoanele fizice si juridice participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurari sociale cuvenindu-se in temeiul contributiilor de asigurari sociale platite.
 
Prin urmare, daca nu s-a contribuit la sistemul de pensii pentru veniturile realizate in calitate de administrator, veniturile respective nu se vor lua in calcul la cuantumul pensiei.
 
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
 

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contributie asigurari socialepensii administratoriconsiliul de administratie

Data aparitiei: 21 Ianuarie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Venituri realizate de administratori in perioada 2000 - 2006. Ce contributii se retin? Nota: 2.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]