Salariul minim din sectorul de stat mai mare decat cel din privat? Ce propune proiectul legii salarizarii

Mara Dobrin
Mara Dobrin
23 Februarie 2017
23 Februarie 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
salariul minim la stat mai mare decat privatsalariu minim 2017majorare salariu minim 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Noul guvern pregateste o surpriza de proportii in ceea ce priveste proiectul legii salarizarii, in contextul in care acesta ia in calcul varianta in care salariile minime ale bugetarilor sa fie mai mari decat cele din sectorul privat.

Sindicatele si patronatele din administratie nu sunt de acord cu aceasta varianta si considera ca salariul minim pe economie ar trebui acelasi, atat pentru cei din mediul privat cat si pentru cei din institutii publice.

Bugetarii, salariul minim brut de 1.750 lei, cei din sistemul privat - 1.550 lei, de la 1 ianuarie 2018?

Aceasta este una dintre cele trei variante propuse de minister si cea mai putin asteptata. Astfel, daca s-ar aplica aceasta masura, ar insemna ca cei din mediul privat ar avea un salariu minim brut de 1.550 de lei, in timp ce bugetarii vor castiga 1.750 de lei, inca de la 1 ianuarie 2018. Aceasta masura ar veni in sprijinul angajatorilor din mediul privat, pentru ca acestia sa nu fie afectati de o crestere brusca a veniturilor angajatilor.

Alta varianta propusa de ministerul muncii ia in calcul majorarea salariului minim de la 1.450, cat este in prezent, la 1.550 de lei - la stat si privat, tot incepand cu 1 ianuarie 2018.

Ultima varianta prevede o majorare a salariului minim, incepand cu data de 1 ianuarie 2018, cu 200 de lei, adica acesta ar ajunge la 1.650 lei.

In programul de guvernare PSD-ALDE era prevazuta majorarea salariului minim pe economie la suma de 1.750 de abia in anul 2020, asa ca aceasta modificare ar putea fi prematura. De asemenea, in program nu era prevazuta nicio diferentiere in ceea ce priveste sistemul privat si cel de stat.

Proiectul Legii salarizarii unitare in sistemul bugetar are in vedere ca salariile intre 1.750 de lei si 4.000 de lei sa se majoreze considerabil, iar pentru cele intre 4.000 de lei si 7.000 lei vor exista cresteri mici ( pana in 3%) sau deloc.

Infiintarea unui fond de premiere, care sa reprezinte 5% din valoarea bugetului pentru salarii din fiecare institutie publica, este alta prioritate a guvernului. In acest fel, functionarii publici vor fi premiati pentru performante.


...mai multe despre majorarea salariilor bugetarilor la 5.000 lei, citeste aici >>>




 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]