In acest sens, ministrul muncii a declarat, in cadrul unei emisiuni televizate ca marile companii trebuie sa inteleaga ca romanii nu sunt sclavii nimanui si ca acestia trebuie sa beneficieze de salarii decente.
In acest sens, facilitatile fiscale pe care le face statul roman le vor permite acestora sa majoreze salariile angajatilor:
"Marile companii private trebuie sa inteleaga faptul ca romanii nu mai sunt sclavii nimanui si ca trebuie sa munceasca si ei pe salarii decente. Poate ca nu vor putea din primii ani sa faca salariile cum sunt in Uniunea Europeana, dar in mod sigur isi vor permite sa creasca toate aceste venituri ale angajatilor lor, in conditiile in care statul roman le face facilitati fiscale.(...) Ne dorim de la mediul de afaceri sa-i dam cat mai multe facilitati fiscale, sa avem un mediu de afaceri prietenos, poate mai bun decat este peste tot in Uniunea Europeana din punct de vedere al fiscalizarii, dar in acelasi timp banii care nu mai revin statului, din TVA de exemplu, care s-a scazut de la 24% la 19%, din taxa de stalp care nu se mai colecteaza, din accizele scazute la inceputul anului, din impozitul pe profit, impozitul pe dividende, care a scazut de la 16% la 5% si de la anul o sa fie zero, in conditiile in care dam mediului de afaceri toate aceste facilitati, ne asteptam ca banii respectivi sa se duca nu numai in profitul lor, in buzunarul lor, ci sa mearga si catre partea de investitii, sa mearga si catre partea de salarizare, ca sa poata aduce cat mai multi romani in clasa de mijloc", a spus Olguta Vasilescu, potrivit Agerpres.
Potrivit Olgutei Vasilescu, legea salarizarii unitare nu va crea o diferenta mare de salarizare intre sistemul de stat si cel privat, asa cum se preconizeaza.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Portal Codul Muncii
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Ministrul Muncii a precizat ca cei din mediul privat nu vor fi abandonati, ba chiar dimpotriva:
"In general, la stat sunt persoane cu studii superioare in proportie de 98%. Este logic ca macar din acest punct de vedere ar trebui sa fie sistemul de salarizare mai mare. Dar ideea nu este sa-i abandonam pe cei din mediul privat, care sa ramana cu niste salarii foarte mici. Dimpotriva, fortam cumva mediul privat ca si ei sa creasca la randul lor veniturile angajatilor si pentru asta facem tot felul de formule de ajutor al oamenilor de afaceri (...) Cand vom schimba sistemul fiscal de anul viitor o sa vedeti ca netul la angajatul din privat creste cu 17%, chiar daca angajatorul nu mai pune niciun leu fata de cat are acum in plata. Deci, sa nu creada cineva ca am abandonat mediul privat, ne-am concentrat doar pe sistemul bugetar si i-am lasat pe cei care lucreaza la privat sa moara de foame sau sa fie sclavii cuiva", a mai precizat Olguta Vasilescu.
Ministrul Muncii a atras atentia si celor care erau obisnuiti sa angajeze la negru, mentionand ca Inspectia Muncii va crea o divizie speciala:
"Vestea proasta pentru angajatori nu este aceea ca trebuie sa creasca salariile sau ca nu vor avea parte de deducerile fiscale si de facilitatile fiscale la care se asteapta. Vestea proasta este ca nu o sa se mai poata lucra la negru. Suntem in reorganizare cu Inspectia Muncii si vom crea o divizie speciala pentru munca la negru (...) acei oameni nu au asigurarile medicale, nu pot sa beneficieze de servici medicale, contributiile la pensii, nu pot sa-si ia pensia cand vor iesi la pensie...nu pot sa mearga in somaj sa-si ia indemnizatie de somaj. Aici vom fi fara mila", a precizat ministrul Muncii.