Blocul National Sindical (BNS) doreste majorarea salariului minim pana la 2.284 lei, acestea fiind cele mai noi declaratii facute de presedintele organizatiei sindicale, Dumitru Costin.
Noua propunere consta intr-o formula de calcul care duce la o crestere pentru salariul minim brut in cuantum de 54 lei, fiind o varianta optima fata de celelalte variante de formule de calcul ajunse in trecut pe masa Guvernului.
Concluziile au fost facute publice la finalul intalnirii cu reprezentantii Guvernului in cadrul Consiliului National Tripartit.
"Blocul National Sindical a venit cu o analiza si cu o propunere noua de formula de calcul a salariului minim, care e apropiata oarecum de varianta numarul 1 cu care Guvernul a venit saptamana trecuta. in varianta 1 a Guvernului, valoarea salariului minim se baza pe corectarea actualului salariu minim cu rata inflatiei in octombrie 2019 raportat la 2018 si la cresterea reala a productivitatii pe persoana ocupata in 2018 raportata la 2017 si ducea la valoarea de 2.230 de lei.
Propunerea noastra presupune corectarea salariului minim brut actual cu rata inflatiei medie anuala, nivel estimat pe 2020, cu cresterea reala a productivitatii pe persoana ocupata nivel estimat 2020 raportat la 2019 si corectat cu jumatate din rata de crestere a salariului real 2020 pe 2019, care duce la o alta valoare, de 2.284 lei, deci e o diferenta in brut de aproape 54 de lei. Urmeaza ca in cursul anului viitor, o data cu alte masuri pe care le-am propus astazi Guvernului, in momentul in care vom discuta despre salariul minim din 2021, sa vedem in ce masura prognozele pe care ne-am asumat acest salariu minim au fost realizate, iar in situatia in care prognozele nu au fost atinse vom face in primul rand o corectie pentru ceea ce nu am atins ca obiective anul acesta prin estimarea noastra, plus corectiile care se impun pentru anul care urmeaza, pe baza prognozelor pentru anul 2021", a afirmat Dumitru Costin, citat de Agerpres.
Raspunsul prim-ministrului Ludovic Orban urmeaza sa soseasca ulterior, dupa o analiza a acestei propuneri inainte de Blocul National Sindical.
De asemenea, Dumitru Costin a precizat ca nu a fost respinsa varianta propusa deoarece anterior au fost puse la dispozitia BNS trei variante de lucru, iar ulterior s-a luat in calcul si propunerea BNS.
In urmatoarea perioada se asteapta o decizie finala din partea guvernului care trebuie sa aleaga una dintre formulele de calcul propuse astfel incat sa poata exista o metoda finala de calcul pentru salariul minim pe economie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plataIntrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete (CASS si impozit) duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Desfiintare locuri de munca. Dreptul la preavizIntrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<