Avand in vedere ca munca la gri sau munca subdeclarata este un fenomen des intalnit in Romania, chiar si in Capitala, Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti incepe o noua campanie de sustinere a drepturilor salariatilor.
In acest sens a fost demarata campania "Viitorul tau incepe azi. Meriti ca munca ta sa fie recunoscuta". Asa cum se poate remarca din titlu initiativa are in vedere stoparea fenomenului de munca la gri sau subdeclarata, in contextul in care aceste practici afecteaza drepturile salariatilor, care nu vor beneficia de asigurarile sociale cuvenite, in acest mod.
In comunicatul de presa al institutiei, citat de Agerpres, se poate remarca faptul ca:
"... Avand in vedere faptul ca pe piata muncii, in contextul evolutiei economice actuale, s-a identificat fenomenul cunoscut sub denumirea de "munca la gri", care consta nu doar in disimularea unui contract individual de munca cu norma intreaga intr-un contract individual de munca cu timp partial, ci si in acordarea in fapt de catre angajator a unui salariu mai mare decat cel evidentiat in documentele financiar-contabile, asa-numitul "salariu in plic", fapt care are ca efect afectarea salariatului in ceea ce priveste drepturile aferente contributiilor sociale care sunt platite la o baza de calcul inferioara celei reale, relatiile dintre angajator si angajat, necesitatea imbunatatirii gradului de protectie a salariatilor..(...)".
Munca la gri sau subdeclarata - OUG 117/2021
Depistarea si combaterea cazurilor de munca nedeclarata reprezinta unul dintre obiectivele principale ale Inspectiei Muncii. In primele 9 luni ale anului 2021, inspectorii de munca au efectuat 50.060 de controale care au vizat identificarea si combaterea muncii nedeclarate, ca urmare a carora au fost aplicate amenzi in valoare de 70.500.000 lei.
Cresterea semnificativa a valorii amenzii au condus la o diminuare a fenomenului muncii nedeclarate, insa au generat un alt fenomen, la fel de negativ, cunoscut ca ”munca la gri”, pe care l-am definit ca ”munca subdeclarata” si care tinde sa capete noi forme de manifestare si sa se extinda in tot mai multe sectoare de activitate economica.
Aceasta practica consta nu doar in disimularea unui contract individual de munca cu norma intreaga intr-un contract de munca cu timp partial, ci si in acordarea, de catre angajator, a unui salariu mai mare decat cel evidentiat in documentele financiar- contabile, asa numitul salariu in mana.
OUG nr. 117/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 951 din 5 octombrie 2021.
6. La articolul 260 alineatul (1), dupa litera e^4) se introduce o noua litera, litera e^5), cu urmatorul cuprins:
„e^5) acordarea unui salariu net mai mare decat cel evidentiat in statele de plata a salariului si in declaratia lunara privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, transmisa autoritatilor fiscale, cu amenda de la 8.000 lei la 10.000 lei pentru fiecare salariat identificat in aceasta situatie, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 lei;".
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<