Intrebare:
In cazul in care plata contributiei la fondul de pensii facultative este suportata de catre angajat, dar retinerea si virarea se fac prin angajator, in ce mod influenteaza aceasta suma calculul contributiilor la nivel de salariat si la nivel de unitate? Ce contributii nu se calculeaza pentru valoarea contributiei suportata de salariat si virata de catre angajator?
Raspuns:
Conform art. 57 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal , la locul unde se afla functia de baza, impozitul pe veniturile salariale se determina prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni, si urmatoarele:
- deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
Portal Codul Muncii
40 Modele de Regulament Intern
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
- cotizatia sindicala platita in luna respectiva;
- contributiile la fondurile de pensii facultative, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei a 400 euro;
Astfel, la locul unde se afla functia de baza sumele platite la un fond de pensii facultative in limita a 400 euro pe an se deduc din baza impozitului pe venit, micsorand-o.
Contributiile la un fond de pensii facultative suportate de salariat nu influenteaza modul de calcul al contributiilor sociale obligatorii datorate de salariat si societate. Acestea se opereaza dupa ce au fost determinate contributiile individuale obligatorii, ca o deducere inainte de determinarea impozitului pe veniturile din salarii, la locul unde se afla functia de baza, si o retinere din salariul net al angajatilor.