Cum poate angajatorul sa recupereze pagubele produse de un angajat

Isabela Alexe
Isabela Alexe
15 August 2017
15 August 2017
Isabela Alexe
Isabela Alexe
pagube angajatirecuperare pagube angajatiangajatori pagube angajati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Majoritatea angajatorilor au experimentat si situatii mai putin placute, raportat la angajatii lor, cum ar fi acele pagube materiale produse de unii dintre acestia, din vina lor.

Este clar ca angajatorul trebuie sa fie protejat de lege in acest caz, tocmai de aceea atunci cand salariatul ii produce angajatorului sau o paguba, acesta din urma poate emite o „nota de constatare si evaluare“ (in realitate o oferta de contract) pe care salariatul fie o accepta, fie o respinge (art. 254 alin. (3) si (4) din Codul muncii).


Daca salariatul accepta propunerea angajatorului, atunci el semneaza nota de constatare si evaluare si ii plateste angajatorului contravaloarea pagubei. Plata se face integral sau in rate, in functie de intelegerea partilor, cu doua limitari:

– suma poate fi platita cel mai devreme la 30 de zile de la data comunicarii;
– suma nu poate depasi echivalentul a 5 salarii minime pe economie, adica, in prezent, suma de 7.125 lei;



In contextul in care salariatul nu accepta recuperarea pagubei in aceasta forma amiabila sau pentru paguba care depaseste suma de 7.125 lei, angajatorul poate face retineri din salariu exclusiv pe baza unei hotarari judecatoresti definitive.


Retinerile cu titlu de daune pot fi efectuate doar in urma unei hotarari judecatoresti

Potrivit art. 169 alin. (2) din Codul muncii, retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca.

In acest din urma caz, se vor realiza retineri din salariu, care nu pot depasi o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza jumatate din salariul respectiv (art. 257 alin. (2) din Codul muncii).


IMPORTANT! Doar daca prejudiciul produs de salariat este atat de mare incat acesta nu poate fi recuperat prin aceste rate in mai putin de 3 ani de la data la care s-a efectuat prima rata de retineri, angajatorul va putea proceda la executarea silita a bunurilor salariatului, potrivit art. 259 din Codul muncii.

In practica se considera ca, chiar daca s-a putut constata de la inceput ca nu se va reusi acoperirea prejudiciului in cei 3 ani, angajatorul tot trebuie sa astepte epuizarea acestui termen inainte de a trece la executarea bunurilor salariatului.


Astfel, se poate intampla ca salariatul sa aiba si alti creditori, de exemplu o banca. Or, salariatul este protejat numai in raport cu angajatorul sau, nu si in raport cu banca. Aceasta din urma va avea dreptul de a realiza executarea silita de indata, fara a astepta si fara a se limita la o treime din salariu.

Angajatorul are astfel situatia cea mai dezavantajoasa dintre toti creditorii salariatului sau; va fi practic ultimul care sa isi acopere creanta (adica sa isi recupereze paguba produsa de salariat).

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]