Voluntariatul reprezinta participarea voluntarului, persoana fizica, la activitati de interes public desfasurate in folosul altor persoane sau al societatii,fara remuneratie, individual sau in grup.
Care sunt cele doua parti implicate in contract?
Voluntarul poate fi orice persoana fizica, fara deosebire de rasa, origine etnica, religie, sex, opinie, apartenenta politica, care a dobandit capacitate de munca potrivit legislatiei in domeniul muncii si desfasoara activitati de voluntariat.
Organizatorul actiunii de voluntariat poate fi orice persoana juridica, de drept public sau de drept privat.
Ce este contractul de voluntariat?
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Contractul de voluntariat reprezinta conventia incheiata intre un voluntar si organizatia-gazda, in temeiul careia prima parte se obliga sa presteze o activitate de interes public, fara a fi remunerata, iar cea de-a doua se obliga sa ofere o activitate adecvata solicitarii sau pregatirii voluntarului.
Voluntarul nu este remunerat pentru activitatea prestata. Prin urmare, contractul de voluntariat este un contract cu titlu gratuit, spre deosebire de contractul individual de munca, care este un contract cu titlu oneros.
Contractul de voluntariat se incheie in forma scrisa, sub sanctiunea nulitatii absolute, intre voluntar si organizatia gazda, in conditii de libertate contractuala a partilor.
Cadrul legal al activitatii de voluntariat
Legea 78/2014 reglementeaza activitatea de voluntariat in Romania.
Articolul 11, alin. (3) si (4) din Legea 78/2014 stabilesc obligatia organizatiei-gazda ca, inainte de inceperea activitatii de voluntariat, sa inmaneze voluntarului un exemplar din contractul de voluntariat si sa inregistreze acest contract in registrul de evidenta a voluntarilor tinut de organizatia-gazda.
Specialistii Portalcodulmuncii.ro atrag atentia asupra faptului ca orice contract de voluntariat trebuie insotit in mod obligatoriu de fisa de voluntariat.
Obligatiile organizatiei-gazda
Organizatorul activitatii de voluntariat este obligat sa tina evidenta voluntarilor, a duratei si a tipului activitatilor desfasurate si evaluarii voluntarilor, pe baza criteriilor stabilite in regulamentul intern.
Conform art. 12 si art.13 din Legea nr. 78/2014, contractul de voluntariat nu se poate incheia in scopul de a evita incheierea unui contract individual de munca, a unui contract civil de prestari de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros pentru efectuarea prestatiilor respective.
Concret, contractele de de voluntariat incheiate in scopul evitarii incheierii unui contract individual de munca, a unui contract civil de prestari de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros, vor deveni nule.
Din punct de vedere fiscal, contractul de voluntariat nu implica obligatii din partea organizatorului, intrucat nu este vorba de o activitate remunerata.