Proiect de lege: Eliminarea obligatiei organizatiilor-gazda de a suporta cheltuielile pentru voluntari

voluntariatlegea voluntariatuluicheltuieli organizatie gazda
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activitatii de voluntariat in Romania ar putea fi modificata. Modificarea vizeaza obligatia actuala a organizatiei-gazda de a asigura cheltuielile de transport, hrana si cazare pentru persoanele cu care incheie contracte de voluntariat.

Astfel, proiectul de lege pentru modificarea Legii Voluntariatului a fost adoptat de Senat si urmeaza sa intre pe ordinea de zi in Camera Deputatilor.

Potrivit expunerii de motive, prevederile din legislatia actuala privind obligatia organizatei-gazda de a suporta cheltuielile de cazare, hrana si transport pentru voluntari are un efect invers obiectivului asumat de Legea Voluntariatului de a promova activitatile voluntare.

"Tocmai din cauza acestor considerente financiare, organizatiile non-guvernamentale, precum si unele institutii ale statului care doresc sa lucreze cu voluntari, nu pot sa incheie contracte de acest gen. De exemplu, un spital sau orice alta unitate spitaliceasca sau institutie care ar dori sa colaboreze cu voluntari, nu-i poate primi intrucat acestora le trebuie decontata o suma de bani, care fie nu este inclusa in buget, fie implica o suma semnificativa de bani."

In ceea ce priveste ONG-urile, "intampina aceleasi probleme intrucat voluntarii reprezinta baza activitatii lor. Dat fiind faptul ca legea voluntariatului ii obliga sa le asigure tinerilor transport si masa, de cele mai multe ori acestea renunta, fiind peste bugetele de care dispun".

Concret, proiectul de lege vizeaza modificarea art. 15 din Legea nr. 78/2014, in sensul inlocuirii termenului de "obligatie" cu sintagma "organizatia-gazda poate suporta cheltuielile".
De asemenea, se introduce precizarea ca "Voluntarul poate renunta la cheltuielile de hrana, cazare si transport printr-o declaratie pe proprie raspundere, aprobata de conducerea organizatiei-gazda".
Noul continut prevede si incadrarea cheltuielilor "in limita sumelor alocate cu aceasta destinatie".

In ceea ce priveste contractul de asigurare impotriva riscurilor de accident, ce poate fi incheiat la solicitarea voluntarului, Proiectul introduce precizarea "in limita sumelor alocate cu aceasta destinatie".

Proiectul de lege a primit aviz negativ din partea Guvernului, care a argumentat ca "voluntarul poate presta activitatea in aceleasi conditii ca si persoana angajata, cu exceptia remuneratii muncii prestate si obligatia supervizarii, tocmai pentru a incuraja interesul tinerilor pentru activitatea de voluntariat, care isi doresc sa poata face dovada experientei, comparabila cu cea a unei persoane angajate si sa nu fie tinuti, in decizia de a fi voluntar, de eventualele cheltuieli fara de care nu ar putea implementa activitatea prevazuta in fisa voluntarului".

In prezent, sunt in vigoare prevederile Legii nr. 78/2014, potrivit careia contractul de voluntariat prevede obligatia organizatiei-gazda de a suporta cheltuielile de hrana, cazare si transport, precum si alte cheltuieli necesare desfasurarii activitatii de voluntar.

Puteti urmari AICI parcursul legislativ la Camera Deputatilor

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
voluntariatlegea voluntariatuluicheltuieli organizatie gazda

Data aparitiei: 26 Iulie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Proiect de lege: Eliminarea obligatiei organizatiilor-gazda de a suporta cheltuielile pentru voluntari Nota: 4.38 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]