Astfel, proiectul de lege pentru modificarea Legii Voluntariatului a fost adoptat de Senat si urmeaza sa intre pe ordinea de zi in Camera Deputatilor.
Potrivit expunerii de motive, prevederile din legislatia actuala privind obligatia organizatei-gazda de a suporta cheltuielile de cazare, hrana si transport pentru voluntari are un efect invers obiectivului asumat de Legea Voluntariatului de a promova activitatile voluntare.
"Tocmai din cauza acestor considerente financiare, organizatiile non-guvernamentale, precum si unele institutii ale statului care doresc sa lucreze cu voluntari, nu pot sa incheie contracte de acest gen. De exemplu, un spital sau orice alta unitate spitaliceasca sau institutie care ar dori sa colaboreze cu voluntari, nu-i poate primi intrucat acestora le trebuie decontata o suma de bani, care fie nu este inclusa in buget, fie implica o suma semnificativa de bani."
In ceea ce priveste ONG-urile, "intampina aceleasi probleme intrucat voluntarii reprezinta baza activitatii lor. Dat fiind faptul ca legea voluntariatului ii obliga sa le asigure tinerilor transport si masa, de cele mai multe ori acestea renunta, fiind peste bugetele de care dispun".
Concret, proiectul de lege vizeaza modificarea art. 15 din Legea nr. 78/2014, in sensul inlocuirii termenului de "obligatie" cu sintagma "organizatia-gazda poate suporta cheltuielile".
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
De asemenea, se introduce precizarea ca "Voluntarul poate renunta la cheltuielile de hrana, cazare si transport printr-o declaratie pe proprie raspundere, aprobata de conducerea organizatiei-gazda".
Noul continut prevede si incadrarea cheltuielilor "in limita sumelor alocate cu aceasta destinatie".
In ceea ce priveste contractul de asigurare impotriva riscurilor de accident, ce poate fi incheiat la solicitarea voluntarului, Proiectul introduce precizarea "in limita sumelor alocate cu aceasta destinatie".
Proiectul de lege a primit aviz negativ din partea Guvernului, care a argumentat ca "voluntarul poate presta activitatea in aceleasi conditii ca si persoana angajata, cu exceptia remuneratii muncii prestate si obligatia supervizarii, tocmai pentru a incuraja interesul tinerilor pentru activitatea de voluntariat, care isi doresc sa poata face dovada experientei, comparabila cu cea a unei persoane angajate si sa nu fie tinuti, in decizia de a fi voluntar, de eventualele cheltuieli fara de care nu ar putea implementa activitatea prevazuta in fisa voluntarului".
In prezent, sunt in vigoare prevederile Legii nr. 78/2014, potrivit careia contractul de voluntariat prevede obligatia organizatiei-gazda de a suporta cheltuielile de hrana, cazare si transport, precum si alte cheltuieli necesare desfasurarii activitatii de voluntar.
Puteti urmari AICI parcursul legislativ la Camera Deputatilor