In calitate de contribuabili la sistemul asigurarilor pentru concedii si indemnizatii, avem dreptul sa primim concediu medical si indemnizatie de concediu medical, platita la procentul de cod aferent diagnosticului pus de medici.
Atentie la faptul ca in randul contributiilor sociale obligatorii pentru angajatori se numara si contributiile la sistemul asigurarilor pentru concedii si indemnizatii. Acest lucru garanteaza salariatilor faptul ca pot beneficia de concedii medicale platite, un motiv in plus ca nimeni sa nu accepte sa munceasca la negru.
Cota de contributie pentru concedii si indemnizatii este de 0,85%.
Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta dupa cum urmeaza:
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Legis Plus Legislatia Muncii
A. de catre angajator, din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca;
B. din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, incepand cu:
a) ziua urmatoare celor suportate de angajator, conform lit. A si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a salariatului sau a pensionarii acestuia;
b) prima zi de incapacitate temporara de munca, in cazul persoanelor asigurate prevazute la art. 1 alin. (1) lit. C si alin. (2).
O regula esentiala pe care trebuie sa o cunoastem in materie de concedii medicale este cea a stagiului de cotizare necesar pentru ca respectivul concediu medical sa fie platit cu indemnizatia aferenta.
Stagiul minim de cotizare pentru acordarea indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Se considera o luna de stagiu de cotizare realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical situatia in care sunt realizate cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.
Exemplu: Salariatul este nou-angajat, are 7 zile de activitate la actualul angajator iar inainte de acesta nu a mai lucrat niciodata.
Asa cum bine stim, calculul si plata indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca se realizeaza pe baza certificatului de concediu medical. Acesta este documentul justificativ pentru plata.
Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate perioadele in care asiguratul beneficiaza de concediile si indemnizatiile prevazute de OUG 158 din 2005.
Mai mult, se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate si perioadele in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora.
c) a beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, respectiv perioadele in care persoanele asigurate au beneficiat de drepturile prevazute la art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Stagiul de cotizare se constituie si din perioadele de timp in care salariatul a desfasurat activitate la alti angajatori pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii.
Concret, daca salariatul a mai prestat activitate la alti angajatori, in ultimile 12 luni, suntem obligati sa ii solicitam sa va prezinte adeverinte din care sa rezulte perioada pentru care s-a achitat contributia de concedii si indemnizatii precum si veniturile la care s-a achitat aceasta contributie de catre ceilalti angajatori.
Daca salariatul nu are, in ultimile 12 luni, cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare, nu are dreptul la concediu si indemnizatie de incapacitate temporara de munca cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor si SIDA. Sunt singurele boli si afectiuni pentru care se elibereaza concediu medical cu plata indemnizatiei aferente, fara stagiu de cotizare necesar.
Daca salariatul nu detine stagiu necesar, va fi pontat absent motivat pe toata perioada incapacitatii temporare de munca. Chiar daca aceasta perioada nu este remunerata cu indemnizatie de incapacitate temporara de munca, nu putem ignora faptul ca salariatul este totusi in incapacitate de a presta activitate profesionala. Evident, documentul justificativ este certificatul de concediu medical, eliberat de medici, vizat de medicul de familie.
Modul de calcul al concediilor medicale initiale si a concediilor medicale in continuare
Va spuneam la inceputul acestui material ca exista doua tipuri de concedii medicale: concedii initiale si concedii in continuare.
In cuvinte simple, orice doua concedii cu intrerupere intre ele sunt considerate concedii medicale initiale, luate separat, calculate in mod distinct, chiar daca sunt acordate aceluiasi angajat intr-o perioada foarte scurta de timp, de o luna, spre exemplu.
Concediile medicale initiale sunt acordate pentru afectiuni identice, avand acelasi cod de diagnostic si fara intrerupere intre perioadele de acordare.
Exemplu: concediu medical in perioada 07 martie - 16 martie si apoi concediu medical 17 martie - 30 martie, acelasi cod de diagnostic, aceeasi boala, fara intrerupere.
Primul este concediu medical initial iar al doilea este considerat concediu medical in continuare.
Dar daca am avea concediu medical in perioada 07 martie - 16 martie pentru o anumita afectiune iar apoi am avea concediu de pe 17 martie pana pe 30 martie pentru o alta afectiune, am avea concedii medicale initiale, luate separate, calculate disctinct, fiecare cu procentul ei, aferent bolii respective.
In cazul concediilor medicale initiale, angajatorul suporta din prima zi de CM pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca. Din aceste zile, doar cele lucratoare vor avea indemnizatie de CM platita.
Nu se platesc zilele CM care pica in zile nelucratoare, fie ele de repaus saptamanal, fie de sarbatoare legala.
Cum calculam indemnizatia pentru concedii medicale in continuare, deci pentru aceeasi afectiune, fara intrerupere?
In acest caz, durata lor se cumuleaza. Plata se suporta de catre angajator, din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca si din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, incepand cu ziua urmatoare celor suportate de angajator si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului sau a pensionarii acestuia, astfel cum prevede art. 12 din OUG 158/2005.
In cazul concediilor medicale in continuare, la calculul indemnizatiilor pentru certificatele de concediu medical in continuare se mentine baza de calcul determinata pentru certificatul de concediu medical initial.
In cazul concediilor medicale initiale (diferite ca si cod de diagnostic sau cu acelasi cod de diagnostic insa cu intrerupere intre ele), se modifica baza de calcul pentru calculul indemnizatiilor de concediu medical.
Ce trebuie sa stim despre concediile medicale care se suprapun pentru o anumita perioada?
Sa luam ca exemplu situatia unui salariat care vine cu certificat de concediu medical pentru perioada 07 martie - 16 martie pentru ca apoi sa prezinta certificat de concediu medical pentru perioada 11 martie - 28 martie. Evident, vor avea cod de diagnostic diferit. Concret, un salariat poate intra in concediu medical pentru boala obisnuita, pentru ca intre timp sa aduca un concediu medical pentru o urgenta chirurgicala. Boala initiala se poate agrava sau se poate declansa o noua afectiune, caz in care medicul poate elibera un nou certificat medical.
Indemnizatia de CM se va calcula conform urmatorului model:
a) pentru primul certificat de concediu medical, indemnizatia se va calcula numai pentru zilele cuprinse intre data inceperii valabilitatii acestuia si data inceperii valabilitatii celui de-al doilea certificat medical, iar pentru zilele ramase peste care se suprapune perioada celui de-al doilea certificat medical se va inscrie in rubrica „Observatii” a certificatului de concediu medical „Suprapunere cu CM seria..... nr. ..............„;
b) pentru al doilea certificat medical, a carui incepere se suprapune peste perioada de valabilitate a primului certificat medical, indemnizatia se calculeaza in mod corespunzator, pentru toate zilele cuprinse in perioada de valabilitate a acestuia.
Daca doua concedii medicale se suprapun, NU este nevoie ca certificatele sa fie modificate de medic.
Implicatiile perioadei de concediu medical asupra duratei concediului de odihna
Asa cum bine stim, daca ai fost in concediu medical, de orice fel ar fi, pentru orice afectiune sau boala ar fi fost acordat, nu vei beneficia de mai putine zile de concediu de odihna. In cuvinte simple, chiar daca ai avut concediu medical de x luni intr-un an, vei beneficia de acelasi numar de zile de concediu de odihna la care ai fi avut dreptul daca cele x luni erau lucrate. Perioadele de incapacitate temporara de munca se considera perioade de activitate prestata si se pun la socoteala pentru a determina numarul de zile de CO la care are dreptul salariatul.
La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.
Daca incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe, urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav, iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.
Salariatul are dreptul la concediu de odihna anual si in situatia in care incapacitatea temporara de munca se mentine, in conditiile legii, pe intreaga perioada a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat sa acorde concediul de odihna anual intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care acesta s-a aflat in concediu medical.
Poate salariatul sa se intoarca mai devreme la lucru daca se simte bine si doreste acest lucru?
Acest lucru este posibil doar daca medicul prescriptor ii modifica certificatul de concediu medical in mod corespunzator.
Angajatorul NU are voie sa primeasca angajatorul inapoi in activitate pana cand nu se termina perioada de incapacitate temporara de munca sau pana cand acesta nu prezinta certificat medical modificat in mod corespunzator pentru a fi primit inapoi la lucru.
Mare atentie la faptul ca necompletarea tuturor rubricilor unui certificat medical constituie refuz justificat la plata indemnizatiei de incapacitate temporara de munca.
Certificatul de concediu medicat trebuie vizat de medicul de familie.
Salariata intra in concediu medical dupa revenirea din CCC. Cum calculam indemnizatia de concediu medical?
Spre exemplu, avem o salariata proaspat revenita din CCC. In cateva zile de la revenire, salariata intra in concediu medical.
Dorim sa stim cum se va calcula indemnizatia de incapacitate temporara de munca in cazul acestei salariate.
Evident, pentru perioada in care salariata a beneficiat de concediu pentru cresterea copilului, vom lua in calcul sumele ce reprezinta indemnizatiile de CCC si numarul de zile lucratoare din luna.
Se va calcula media zilnica pentru indemnizatia de concediu medical la fel ca atunci cand salariata ar fi obtinut salariu in loc de indemnizatia de CCC.
Salariatul nu poate amana termenul de incetare de drept a contractului individual de munca pe durata determinata intrand in concediu medical
Sa presupunem ca avem un salariat cu care avem incheiat un contract individual de munca pe durata determinata de 3 luni. Sa presupunem ca respectivul contract ar trebui sa inceteze la data de 16 martie 2016 iar pe data de 7 martie angajatul prezinta certificat de concediu medical care va dura mai mult de 3 luni. Acest lucru obliga angajatorul sa mentina raporturile de munca si dupa data de incetare a CIM pe durata determinata, deci dupa data de 16 martie 2016?
Nu, angajatorul poate decide incetarea raporturilor de munca la data la care CIM pe durata determinata inceteaza de drept, respectiv 16 martie, dar nu mai devreme. Desigur, este optiunea angajatorului daca va inceta CIM sau daca va continua raporturile de munca dupa finalizarea perioadei de incapacitate temporara de munca. Are dreptul sa termine raporturile de munca la data de incetare de drept a CIM pe durata determinata, insa nu este obligat.
Atentie la faptul ca aceasta situatie se adreseaza in cazul contractelor individuale de munca pe durata determinata. Acolo unde avem CIM pe durata nedeterminata, angajatorul nu poate inceta raporturile de munca in timpul in care angajatul se afla in incapacitate temporara de munca. Contractul de munca este suspendat pe perioada concediului medical. Nu vom opera niciun fel de modificare (nici incetare, evident) a contractului pe aceasta perioada. Dupa finalizarea perioadei de incapacitate temporara de munca, angajatorul poate initia demersurile necesare pentru a concedia salariatul, conform legii, cu argumentele de rigoare.
Nicio concediere nu este simpla. Subiectul nu a fost niciodata simplu pentru niciun angajator care respecta legea si care intelege in mod complet implicatiile juridice ale unei decizii pe care angajatorul o poate oricand contesta. Nu uitati faptul ca litigiile de munca reprezinta factori destabilizatori pentru companie, pentru cultura sa organizationala, reputatie, brand. Solutia este ca toate procedurile sa fie respectate cu maxim de strictete iar deciziile de concediere sa fie bazate pe argumente concrete, obiective, cu potential de a fi prezentate in instanta, in eventualitatea unui litigiu de munca.
Contributii sociale pentru indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, acordate in baza OUG nr. 158/2005 suportate de angajator:
CAS - DA angajat si angajator
Baza de calcul = 35%*castigul salarial mediu brut proportional cu numarul de zile lucratoare de concediu medical
CASS - Nu angajat
DA angajator
Somaj - Da angajat si angajator
Contributie de asigurari de sanatate pentru concedii si indemnizatii - DA angajator
Contributia pentru accidente de munca si boli profesionale - DA angajator
Contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale - DA angajator
Contributii sociale obligatorii pentru indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate acordate in baza OUG nr. 158/2005 suportate din FNUASS:
CAS - DA angajat si angajator
Baza de calcul = 35%*castigul salarial mediu brut proportional cu numarul de zile lucratoare de concediu medical
CASS- NU
Somaj - NU
Contributie de asigurari de sanatate pentru concedii si indemnizatii - NU
Contributia pentru accidente de munca si boli profesionale - DA
Contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale - NU