Studii de caz:
Angajata X a prezentat in luna februarie un certificat de concediu medical:
- Cod indemnizatie: 01 - Initial
- Perioada 25.02.2010 - 28.02.2010
- Cod diagnostic: 745 - Acut
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Concedierea perfect legala
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Pentru luna martie, a prezentat 2 certificate de concediu medical:
- Cod indemnizatie: 01 - in continuare
- Perioda 01.03.2010 - 01.03.2010
- Cod diagnostic 745 - Subacut
- Cod indemnizatie: 01 - in continuare (fara sa fie mentionata pe certificat seria certificatului initial, este doar bifata rubrica "In continuare")
- Perioada: 2.03. 2010 - 15.03.2010
- Cod diagnostic 751 - Cronic
Intrucat afectiunile pentru care s-a acordat concediul medical sunt diferite, indemnizatia pentru concediul din perioada 2 - 15 martie se calculeaza si se suporta primele 5 zile de catre angajator, iar restul din contributia pentru concedii si indemnizatii? Sau se calculeaza ca fiind in continuare si se suporta integral din contributia pentru concedii si indemnizatii?
Raspuns:
Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta in conformitate cu dispozitiile art.12 din O.U.G nr. 158/2005.
Astfel, potrivit acestui articol, indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta dupa cum urmeaza:
A. de catre angajator, din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca;
B. din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, incepand cu:
a) ziua urmatoare celor suportate de angajator, conform lit. A, si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului sau a pensionarii acestuia.
b) (.........)
In situatia expusa, suntem in prezenta unor concedii medicale acordate in luni diferite, pentru afectiuni diferite.
Astfel, pentru faptul ca cele doua concedii sunt acordate in luni diferite, dar si pentru ca sunt generate de afectiuni diferite, conditiile de acordare a acestora se evalueaza separat.
Acest fapt, implica printre altele, faptul ca si pentru cel de al doilea concediu, angajatorul suporta indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca pentru primele 5 zile.
Numai in situatia in care unui asigurat i se acorda doua sau mai multe concedii medicale pentru aceeasi afectiune, fara intrerupere intre ele, durata lor se cumuleaza, iar plata se suporta conform art. 12 din O.U.G nr. 158/2005.
In aceasta situatie, la calculul indemnizatiilor pentru certificatele de concediu medical in continuare se mentine baza de calcul determinata pentru certificatul de concediu medical initial (art. 37 alin. (2) din Norma de aplicare a prevederilor O.U.G nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate).
Aveti o nelamurire legata de felul cum trebuie "rezolvat" concediul unui salariat? Raspunsul il gasiti pe CD-ul "Concedii: 57 de studii de caz" care va prezinta cele mai frecvente 57 de situatii (legate de concedii) cu care va puteti confrunta, precum si solutiile aferente. |