Concedierea salariatului pensionabil

20 Ianuarie 2006
20 Ianuarie 2006
concedieresalariat pensionabil
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Concedierea salariatului pensionabil

       Potrivit art. 61 lit. e) din Codul muncii, introdus prin OUG nr. 65/2005, publicata in Monitorul Oficial nr. 576 din 5 iulie 2005, salariatul poate fi concediat in cazul in care indeplineste conditiile de varsta standard si stagiul de cotizare si nu a solicitat pensionarea in conditiile legii.
       Introducerea acestui nou text este determinata de modificarea unei alte reglementari, si anume a art. 56 lit. d) din Codul muncii. Initial, contractul de munca al salariatului inceta de drept in momentul in care acesta indeplinea conditiile de pensionare. Simpla indeplinire a acestor conditii conducea asadar, automat si fara manifestarea de vointa a angajatorului sau a salariatului, la incetarea contractului de munca.

Aceasta reglementare prezenta urmatoarele dezavantaje:
- daca partile ar fi dorit sa continue raportul de munca, singura solutie era incheierea unui nou contract, dupa ce cel initial va fi incetat de drept;
- contractul de munca al salariatului inceta de drept prin simpla indeplinire a conditiilor de pensionare, dar punerea in plata a pensiei putea interveni dupa un anumit interval de timp, interval in care persoana era practic lipsita de venituri.

         OUG nr. 65/2005 a modificat aceasta prevedere, aratand ca un atare contract de munca inceteaza de drept la data la care a fost comunicata decizia de pensionare, ceea ce presupune manifestarea de vointa a salariatului care a depus o atare cerere de pensionare. Dar daca salariatul nu depunea cererea de pensionare, angajatorul s-ar fi vazut in situatia de a nu putea pune capat acestui raport de munca.
Cum problema pensionarii nu putea fi lasata integral la latitudinea salariatului, legea a inserat si acest nou temei de concediere, care presupune ca salariatul nu doreste pensionarea, dar angajatorul nu intentioneaza mentinerea salariatului.

Cine este salariatul pensionabil?

      Legea are in vedere exclusiv pensionarea pentru limita de varsta. Varsta minima necesara si stagiul minim necesar pentru pensionare se modifica, din 6 in 6 luni, pana in 2013.
 
Exemplu

In aprilie 2006, varsta minima de pensionare este de 57 de ani si 10 luni pentru femei si 62 de ani si 10 luni pentru barbati, iar stagiul de cotizare necesar este de 25 de ani si 10 luni pentru femei si 30 de ani si 10 luni pentru barbati.
 
Nu este avut in vedere salariatul pensionabil pentru invaliditate de gradul I, II sau III.

Ce solutii are la indemana salariatul pensionabil?

Acesta are urmatoarele posibilitati:
- sa faca cerere de pensionare. Din acest moment nu mai poate fi concediat in temeiul art. 61 lit. e) din Codul muncii. El va continua sa presteze munca pana la data la care ii va fi comunicata decizia de pensionare; in tot acest interval va avea dreptul la salariu. La data la care ii va fi comunicata decizia Casei de Pensii, contractul sau de munca va inceta de drept, in temeiul art. 56 lit. d) din Codul muncii;

- sa nu faca cerere de pensionare. Pe de o parte, in acest caz se expune concedierii in temeiul art. 61 lit. e) din Codul muncii, dar, pe de alta parte, daca o concediere nu va interveni, el va putea continua sa presteze munca, pe termen nelimitat, fiind in acest interval salarizat, evident.
 
Ce solutii are la indemana angajatorul salariatului pensionabil care nu face cerere de pensionare?

Acesta are urmatoarele posibilitati:
- poate opta pentru mentinerea salariatului in activitate, continuand raportul de munca in modalitatea in care acesta s-a derulat pana in prezent;
- poate opera concedierea salariatului pensionabil, in temeiul art. 61 lit. e) din Codul muncii.

Pentru mai multe informatii privind concedierea salariatului pensionabil clic aici.
     



 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]