Cum deducem cheltuielile de deplasare pentru titularul unei intreprinderi individuale?

DiurnaDelegareDetasareindemnizatia de delegarecheltuieli de transport si cazareintreprindere individuala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Analizam mai jos cazul unei intreprinderi individuale care are ca obiect de activitate transport de persoane. Activitatea o desfasoara in comunitatea europeana, facturand catre persoane jurdice din comunitate.

Pentru veniturile din transport, titularul unei intreprinderi individuale are cheltuieli cu masina, combustibilul, taxe de drum, licente, precum si de cheltuielile cu soferul, care este aceeasi persoana.

Deoarece nu se poate intocmi pentru angajat contract individual de munca(fiind intreprindere individuala), vom stabili daca poate in aceste conditii sa beneficieze de diurna externa si daca sunt deductibile cheltuielile cu masa in conditiile in care intreprinzatorul nu este angajat.

Solutia consultantului:

Dreptul la indemnizatia de deplasare este un drept ce se acorda salariatilor pe durata delegarii si detasarii.

Prevederile art. 44 alin. (2) din Codul muncii stabilesc ca "salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.”

 In acelasi sens, prevederile art. 46 alin. (4) din Codul muncii prevad ca salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Asadar, indemnizatia de delegare sau detasare (diurna) pentru delegarea/detasarea in tara si strainatate este un drept cuvenit persoanelor fizice care au calitatea de salariat, pe perioada delegarii/detasarii. Titularul intreprinderii individuale nu poate primi diurna in desfasurarea activitatii sale independente, pentru deplasarile in tara sau in strainatate.

In cadrul deplasarilor efectuate titularul intreprinderii individuale are dreptul la deducerea cheltuielilor de deplasare efectuate, precum cazarea si transportul, pe baza de documente justificative, astfel cum se prevede la pct. 38 din Titlul III al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal.

Alte cheltuieli efectuate in scopul personal al titularului intreprinderii individuale nu sunt deductibile la determinarea venitului impozabil.


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
DiurnaDelegareDetasareindemnizatia de delegarecheltuieli de transport si cazareintreprindere individuala

Data aparitiei: 11 Iunie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cum deducem cheltuielile de deplasare pentru titularul unei intreprinderi individuale? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]