Efectele expunerii la agentii biologici pot fi foarte diferite, de la simple infectii pana la cancer.
Infectiile si bolile infectioase
Cand bacteriile, endoparazitii, virusurile, drojdiile sau ciupercile se multiplica intr-un tesut, într-un lichid corporal, pe suprafata pielii sau pe mucoase se vorbeste despre o infectie. Daca aceasta multiplicare conduce la tulburari ale sanatatii, se declara existenta unei boli infectioase. Anumiti endoparaziti unicelulari (protozoare) sau multicelulari (viermi) pot provoca, de asemenea, infectii denumite infestari.
Intoxicatiile
Anumite microorgonisme sunt toxicogene, fie ca secreta substante toxice (exotoxine), fie ca acestea se elibereaza dupa moartea lor (endotoxine). Aceste toxine pot provoca febra, dificultati respiratorii, miocardite, nefrite etc.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Alergiile
Alergiile sunt induse prin substante (alergeni) care provoaca o reactie a sistemului imunitar, precum astmul, fbra fanului.
Care sunt ocupatiile cu risc de expunere la agenti biologici?
- Producerea de alimente (branza, iaurt, salam) sau de aditivi alimentari, brutarii – mucegaiuri/drojdii, bacterii si acarieni cauzand alergii; praf organic de grâne, lapte praf sau faina, contaminate cu agenti biologici; toxine.
- Ingrijirea sanatatii – diverse infectii virale sau bacteriene cum sunt HIV, hepatita sau tuberculoza; înteparea cu ace de seringa contaminate.
- Laboratoare – infectii si alergii provocate de manipularea microorganismelor si a culturilor de celule, cum sunt cele ale tesuturilor umane; scurgeri accidentale de sânge si întepaturi cu ace de seringa contaminate
- Agricultura, silvicultura, horticultura, productia de hrana pentru animale si furaje – bacterii, ciuperci, acarieni si virusi ce se transmit prin intermediul animalelor, paraziti si capuse; probleme respiratorii datorate microorganismelor si acarienilor din praf organic de grâne, lapte praf, faina, mirodenii; boli alergice specifice, cum sunt alveolita alergica extrinseca: „plamânul de fermier“ si „plamânul îngrijitorilor de pasari”
- Industria procesarii metalelor si a lemnului – probleme dermatologice datorate bacteriilor si astm bronsic provocat de mucegaiuri/drojdii din fluidele recirculate în procese industriale, de exemplu cele utilizate pentru rectificarea metalelor, producerea celulozei, fluidele pentru taierea metalului si a pietrei.
- Zone de lucru cu sisteme de aer conditionat si umiditate ridicata – alergii si tulburari respiratorii datorate mucegaiurilor/drojdiilor.
- Arhive, muzee, librarii – mucegaiuri/drojdii si bacterii cauzand alergii si afectiuni respiratorii.
- Industria constructiilor, procesarea materialelor naturale (de exemplu argila, paiele, trestia), restructurarea cladirilor – mucegaiuri si bacterii datorate deteriorarii materialelor de constructie.