Intrebare: O angajata revine din concediu ingrijire copil si intra imediat in concediu medical. Mentioinam ca salariata este insarcinata din nou in luna a 7-a. Care este baza de calcul pe care ar trebui sa o folosim la calcularea concediului medical?
Raspuns: Potrivit dispozitiilor art. 18 din OUG 148/2005 referitoare la sustinerea familiei in vederea cresterii copilului si a art. 21 din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, perioada in care o persoana beneficiaza de concediu si indenizatie pentru cresterea copilului pana la 1 an, 2 ani respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate prevazute de OUG 158/2005.
La stabilirea cuantumului indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se ia in calcul valoarea indemnizatiei pentru cresterea copilului.
Astfel ca pentru calculul indemnizatiei de incapacitate temporara de munca baza de calcul o reprezinta veniturile lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Dat fiind faptul ca in cele 6 luni care intra in baza de calcul a indemnizatiei pentru concediu pentru incapacitate temporara de munca angajata a beneficiat de indemnizatie pentru concediu creastere copil, aceasta perioada constituind stagiu asimilat, baza de calcul este va fi constituita din valoarea indemnizatiei pentru cresterea copilului acordata in ultimele 6 luni anterioare celei in care salariata beneficiaza de concediu medical.