Angajatii revin la locul de munca. Ce proceduri
SSM se aplica in contextul COVID-19?
Raspunsul specialistului:
In domeniul securitatii si sanatatii in munca nu au fost stabilite prin acte normative proceduri, instructiuni sau planuri de prevenire pe care sa le respecte angajatorii.
Aceste trebuie elaborate de catre compartimentele de prevenire si protectie plecand de la evaluarea riscurilor profesionale si tinad cont de recomandarile postate pe website-ul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerul Sanatatii sau transmise de Grupul de Comunicare Strategica.
Ca masuri angajatorii trebuie sa elaboreze instructiuni proprii SSM, proceduri de lucru, sa revizuiasca Planul de prevenire si protectie. Toate aceste documente interne trebuie aduse la cunostinta salariatilor prin procesul de instruire.
De asemenea, trebuie sa achizitioneze masti si manusi de protectie, dispensere cu solutie dezinfectanta, presuri dezinfectante, sa efectueze dinzinfectii generale periodice, sa utilizeze telemunca acolo unde se poate, sa realizeze programe de lucru flexibile etc.
In conditiile in care una dintre cele mai frecvente simptome ale COVID-19 este reprezentata de febra, se impune stabilirea unui mod de lucru pentru verificarea temperaturii corporale a salariatilor, inainte de a li se permite accesul in institutie.
Temperatura peste limita normala este incepand cu valoarea de 37 grade”, valorile superioare putand reprezenta un indicator al unei tulburari aparute in organism.
Procedura referitoare la verificarea temperaturii corporale a salariatilor cu ajutorul termometrelor cu infrarosu:
La sosire la locul de munca al salariatului, reprezentantii Serviciului de paza/lucratori desemnati vor informa persoana vizata asupra necesitatii controlului temperaturii corporale ca si conditie de acces la munca.
Tinand cont de marja de eroare a aparatului de +/- 0,2 °C, in situatia in care salariatul va fi detectat cu temperatura corporala mai mare de 37,2°C, se va repeta masuratoarea si, daca situatia ramane neschimbata, nu i se va permite accesul la munca.
Datele de identificare ale salariatului testat, alaturi de valoarea temperaturii, data si ora testarii vor fi trecute intr-un registru special creat pentru acest scop.
Departamentul de
resurse umane va comunica cu Serviciului de paza/lucratori desemnati si ulterior cu structura functionala din care face parte salariatul caruia nu i s-a permis accesul din motive de temperatura peste 37,2°C, pentru justificarea absentei la serviciu.
Salariatul respectiv va fi directionat catre medicul de familie de care apartine pentru investigatii/dispensarizare.
La revenirea la serviciu, salariatul va prezenta in mod obligatoriu documente medicale justificative, din care sa rezulte ca nu este infectat cu agenti biologici patogeni.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Punerea la dispozitia unui colaborator a unui vehicul. Incadrare venituri salarialeIntrebare: Avem un colaborator caruia ii punem la dispozitie gratis masina firmei societatii luata in leasing, nu este angajat. Exista oare riscul ca la un control sa fie considerat ca exista o dependenta a colaboratorului fata de firma societate? Astfel incat sa se considere ca este salariat? Mentionez ca restul conditiilor de independenta sunt indeplinite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post Consilier in ManagementIntrebare: Va rog sa mi trimiteti fisa postului pentru Cod COR 263101Consilier/expert/inspector/referent/economist in Management.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<