Obiectivul directivei europene privind recunoasterea calificarilor profesionale se concentreaza pe cresterea gradului de incredere si securitate pentru cei care doresc sa lucreze in alta tara, precum si pentru angajatorii sai si clientii lor. Raportoarea Bernadette Vergnaud (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Franta) a vorbit despre beneficiile noilor reguli chiar cu cateva minute inainte de aprobarea raportului sau in comisia pentru piata interna.
De ce trebuie actualizata directiva actuala?
Majoritatea profesiilor se dezvolta atat de rapid din punct de vedere stiintific si tehnologic incat directiva este complet depasita.
Scopul acestei modernizari este armonizarea pregatirii, competentelor si practicilor in UE, astfel incat recunoasterea calificarilor sa poata fi facuta mai usor si mai rapid in alt stat. in momentul de fata, doar in sapte profesiuni din 800 sunt recunoscute automat calificarile.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Directiva doreste sa restaureze increderea cetatenilor, profesionisti, clienti si pacienti. De a le arata ca Europa este foarte implicata in viata lor de zi cu zi si ii protejeaza.
Cum vor beneficia europenii de noile schimbari?
Noile reguli incurajeaza mobilitatea. In momentul de fata, multi tineri din Spania, Grecia si Portugalia, chiar daca nu vor sa imigreze, sunt fortati sa caute de lucru in alta tara.
Distribuirea expertizei ajuta la gasirea unui loc de munca, dar si la cresterea economica.
Ce este cardul profesional european introdus de directiva?
Este un instrument nemaipomenit care va consolida drepturile profesionistilor si clientilor. Va oferi posibilitati de obtinere a unor noi calificari si va grabi procesul de recunoastere a diplomelor. Va include si un mecanism de avertizare in cazul unor probleme profesionale. In momentul de fata nu exista nici un sistem care sa combine eficient toate informatiile privitoare la deplasarile profesionale.
Sursa: Parlamentul European