De asemenea, ea a propus initiativa ErasmusPro, care va deveni operationala in 2018, axata pe imbunatatirea mobilitatii pe termen lung a cursantilor din invatamantul profesional si tehnic (VET). Ambele masuri reprezinta primele etape dintr-un cadru european dedicat mobilitatii ucenicilor.
Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca, a declarat:
„Dovezile existente arata ca experienta mobilitatii de lunga durata sporeste competentele sociale, profesionale si lingvistice – mult mai mult decat perioadele scurte petrecute in strainatate. Totusi, spre deosebire de studentii care participa la programe cu durata de un an, precum Erasmus, marea majoritate a cursantilor din invatamantul profesional si tehnic au tendinta de a studia in strainatate pentru perioade mai degraba scurte. Acesta este motivul pentru care cream mai multe oportunitati de lunga durata, ceea ce, in cele din urma, le va spori sansele pe piata muncii. Cu aceste proiecte-pilot si cu noua noastra initiativa ErasmusPro, estimam ca pana in 2020 vom oferi pana la 50 000 de oportunitati de mobilitate de lunga durata pentru cursantii din invatamantul profesional si tehnic.”
Proiectele-pilot lansate anul acesta vor oferi, pentru 238 de ucenici, un stagiu intr-o alta tara din UE pe o perioada cuprinsa intre 6 si 12 luni, cu scopul de a identifica bunele practici si obstacolele in calea unor stagii de ucenicie de lunga durata in strainatate. Ele au ca scop:
- evaluarea cererii si a capacitatii in materie de scheme de mobilitate transnationala de lunga durata a ucenicilor;
- identificarea blocajelor in calea mobilitatii de lunga durata;
- identificarea si diseminarea bunelor practici si a factorilor de succes pentru stagiile de lunga durata destinate ucenicilor.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Acestea se vor desfasura pana la sfarsitul anului 2018 si inceputul anului 2019.
In ceea ce priveste initiativa ErasmusPro, aceasta a fost propusa in decembrie 2016 si va permite unui numar suplimentar de 50.000 de tineri sa petreaca intre 3 si 12 luni intr-un alt stat membru, in calitate de cursant VET.
Comisia urmareste sa sporeasca oportunitatile de mobilitate de durata mai lunga si, prin urmare, sa faciliteze experiente mai aprofundate pentru cursantii VET si pentru ucenici, pentru a-i ajuta sa realizeze o parte mai semnificativa a formarii lor profesionale intr-o alta tara europeana.
Sursa: europa.eu