Ca urmare a negocierilor dintre Ministerul Sanatatii (MS), Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania si Ministerul Educatiei Nationale (MEN) si reprezentantii Comisiei Europene, s-a obtinut acordul asupra revizuirii Directivei 2005/36/CE privind recunoasterea calificarilor profesionale, noteaza MS.
Astfel, mai mult de 59.000 de absolventi ai cursurilor de invatamant postliceal care au obtinut diploma de asistenti medicali generalisti inainte de anul 2010 vor putea obtine recunoasterea calificarilor profesionale in spatiul european.
Calificarile profesionale se vor recunoaste in spatiul european dupa absolvirea unui curs de revalorizare a diplomei cu durata de un an, informeaza Mediafax.
Ca urmare a demersului de revizuire a Directivei 2005/36/CE privind recunoasterea calificarilor profesionale, Romania va putea implementa un program de revalorizare in vederea perfectionarii formarii anterioare a asistentilor medicali. Acestia vor dovandi formare in conformitate cu criteriile minime prevazute de directiva europeana, noteaza Ministerul Sanatatii.
Ca urma a acestor masuri, diplomele profesionale obtinute de asistenti medicali inainte de anul 2010 vor avea parte de recunoastere in statele membre fara sa mai fie nevoie ca acestia sa sustina teste teoretice sau stagii de adaptare in tarile in care doresc sa identifice locuri de munca.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Atentie! Aceste masuri nu vizeaza echivalarea studiilor postliceale cu studiile universitare, mai arata Ministerul Sanatatii.
Asistentii medicali generalisti care doresc sa obtina recunoasterea calificarilor in spatiul european trebuie sa se adreseze scolilor postliceale de stat care vor fi acreditate de MEN in vederea derularii cursurilor de revalorizare. Acestea dureaza un an.
sursa: Mediafax