Comisia a decis sa initieze o procedura de constatare a neindeplinirii obligatiilor impotriva Romaniei si sa trimita Ciprului un aviz motivat suplimentar pentru incalcarea normelor UE privind calificarile profesionale.
Directiva UE privind recunoasterea calificarilor profesionale (Directiva 2005/36/CE) a instituit un sistem modern de recunoastere in intreaga UE. Aceste norme ii ajuta pe profesionistii care doresc sa se stabileasca sau sa isi ofere serviciile in alte state membre la recunoasterea calificarilor lor, garantand, in acelasi timp, un nivel ridicat de protectie pentru consumatori si pentru cetateni. Asigurarea aplicarii coerente a acestor norme in beneficiul cetatenilor si al intreprinderilor este o preocupare majora a Comisiei.
Exercitarea profesiei de avocat in UE
Comisia indeamna Romania sa isi respecte obligatiile care ii revin in temeiul Directivei 98/5/CE privind exercitarea profesiei de avocat, asigurand recunoasterea automata a titlurilor profesionale de avocat din UE. Aceste norme specifice faciliteaza exercitarea cu caracter permanent a profesiei de avocat intr-un stat membru, altul decat cel in care s-a obtinut calificarea.
Comisia se adreseaza Ciprului cu privire la neconformitatea anumitor dispozitii nationale din legislatia sa cu Directiva 2005/36/CE si cu articolul 49 din TFUE. Comisia ridica aceasta problema in ceea ce priveste normele nationale privind profesiile tehnice, in special privind arhitectii. Romania si Ciprul au acum la dispozitie doua luni pentru a raspunde argumentelor prezentate de Comisie. In caz contrar, Comisia poate decide sa trimita un aviz motivat Romaniei si sa trimita Ciprul in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene, informeaza
Comisia.
Prin pachetul sau lunar de decizii in constatarea neindeplinirii obligatiilor, Comisia Europeana („Comisia”) urmareste actionarea in justitie a statelor membre care nu si-au indeplinit obligatiile ce le revin in temeiul legislatiei UE. Aceste decizii, care vizeaza diverse sectoare si domenii de politica ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzatoare a legislatiei UE, in beneficiul cetatenilor si al intreprinderilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<