Stare de alerta: Conditii desfasurare activitati de prevenire si protectie si lucrator desemnat

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
18 Iunie 2020
18 Iunie 2020
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
activitati prevenire si protectiesanatatea si securitatea in muncamasuri ssm
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O societate cu un 12 salariati, din care 7 la sediul social, respectiv birou si 5 salariati la punctul de lucru magazin propriu, si care are contract cu un serviciu extern este obligata sa numeasca lucrator desemnat?
 
In al doilea rand, se poate numi un salariat care sa il reprezinte pe directorul general in intreaga activitate de protectia muncii si sa preia atributiile lui in acest domeniu? In ce conditii?
 
Raspunsul specialistilor:
 
Conditiile desfasurarii activitatilor de prevenire si protectie in domeniul securitatii si sanatatii in munca sunt stabilite de Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, aprobate prin HG nr. 1425/2006 cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, avand in vedere numarul specificat de salariati, apreciem ca sunt incidente prevederile art.17 din Norme, care prevad faptul ca in cazul intreprinderilor care au intre 10 si 49 de lucratori inclusiv, angajatorul poate efectua activitatile din domeniul securitatii si sanatatii in munca, daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
 
a) sunt respectate prevederile art. 16 alin. (1) lit. a)-c);
 
b) riscurile identificate nu pot genera accidente sau boli profesionale cu consecinte grave, ireversibile, respectiv deces ori invaliditate.
In situatia in care nu sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (1), angajatorul trebuie sa desemneze unul sau mai multi lucratori ori poate organiza unul sau mai multe servicii interne de prevenire si protectie si/sau poate sa apeleze la servicii externe, in conditiile prezentelor norme metodologice.
 
In cazul in care angajatorul/lucratorii desemnati/serviciile interne de prevenire si protectie nu au capacitatile si aptitudinile necesare pentru efectuarea tuturor activitatilor de prevenire si protectie prevazute la art. 15, angajatorul trebuie sa apeleze la servicii externe pentru acele activitati de prevenire si protectie pe care nu le poate desfasura cu personalul propriu.
Astfel, in cazul intreprinderilor care au intre 10 si 49 de lucratori, activitatile de prevenire si protectie pot fi desfasurate exclusiv prin serviciu extern.
 
In situatia in care angajatorul alege ca aceste activitati sa fie desfasurate de un lucrator propriu, numit lucrator desemnat, acesta trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute la art. 20 – 22 din aceleasi Norme respectiv: emiterea unei decizii scrise de desemnare, stabilirea in fisa postului a activitatilor de prevenire si protectie pe care poate sa le desfasoare, lucratorul trebuie sa aiba CIM cu norma intreaga si sa indeplineasca cel putin cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, potrivit prevederilor art. 49.
 
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 
NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]