Comisia ia masuri suplimentare pentru recunoasterea calificarilor profesionale in cadrul Uniunii Europene

Mara Dobrin
Mara Dobrin
08 Martie 2019
08 Martie 2019
Mara Dobrin
Mara Dobrin
recunoastere calificare profesionaladirectiva privind calificarea profesionala UErecunoasterea calificarilor profesionale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Comisia Europeana a luat masuri suplimentare in cadrul procedurilor de constatare a neindeplinirii obligatiilor impotriva a 26 de state membre, inclusiv Romania, pentru a asigura punerea in aplicare integrala a normelor UE privind recunoasterea calificarilor profesionale.


Doar o piata unica functionala poate sa isi valorifice pe deplin potentialul pentru cetatenii si intreprinderile din intreaga Europa. In conformitate cu Comunicarea privind piata unica din 22 noiembrie 2018, Comisia ia astazi masuri suplimentare de asigurare a respectarii legislatiei, pentru a garanta ca toate statele membre respecta pe deplin normele UE privind recunoasterea calificarilor profesionale.

Profesionistii din cadrul pietei unice a UE pot sa se deplaseze dincolo de frontiere si sa-si exercite profesia sau sa presteze servicii in alte state membre. UE a instituit norme care sa le permita profesionistilor, cum ar fi doctorii sau arhitectii, sa beneficieze de recunoasterea calificarilor lor profesionale intr-un alt stat membru. Directiva privind calificarile profesionale (Directiva 2013/55/UE) a fost modernizata in 2013 si a trebuit sa fie transpusa in legislatia nationala pana la 18 ianuarie 2016.

Comisia a trimis avize motivate unui numar de 24 state membre (Austria, Belgia, Bulgaria, Croatia, Cipru, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Tarile de Jos, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia si Regatul Unit) si scrisori complementare de punere in intarziere catre 2 state membre (Estonia si Letonia) cu privire la neconformitatea legislatiei si practicii lor juridice nationale cu normele UE privind recunoasterea calificarilor profesionale (Directiva 2005/36/CEastfel cum a fost modificata prin Directiva 2013/55/UE).

Avizele motivate si scrisorile complementare de punere in intarziere se refera la aspecte cruciale pentru functionarea Directivei privind calificarile profesionale, in special:
  1.     Cardul profesional european: Austria, Belgia, Bulgaria, Croatia, Cipru, Danemarca, Finlanda, Franta, Ungaria, Italia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia si Suedia;
  2.     Mecanismul de alerta: Austria, Belgia, Croatia, Danemarca, Estonia, Franta, Germania, Letonia, Malta, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania si Suedia;
  3.     Posibilitatea de a avea acces partial la o activitate profesionala: Austria, Belgia, Croatia, Danemarca, Estonia, Franta, Germania, Ungaria, Letonia, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia si Suedia;
  4.     Proportionalitatea cerintelor lingvistice: Belgia, Bulgaria, Croatia, Germania, Polonia, Romania si Slovacia;
  5.     Instituirea unor centre de asistenta: Franta, Ungaria, Italia si Portugalia;
  6.     Transparenta si proportionalitatea obstacolelor de reglementare: Austria, Belgia, Bulgaria, Croatia, Cipru, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Luxemburg, Malta, Tarile de Jos, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia si Regatul Unit.

Aceste aspecte au fost, de asemenea, mentionate intr-o Comunicare din ianuarie 2017 privind recomandarile de reforma pentru reglementarea serviciilor profesionale.


....mai multe pe europa.eu >>>


NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]