Cum sa preveniti si sa reduceti expunerea la agenti cancerigeni sau mutageni la locul de munca
Anual, in lume, sunt depistate sute de mii de cazuri noi de cancer profesional. Cancerul pulmonar, de pilda, una dintre cele mai frecvente forme de cancer profesional, este provocat de expunerea la noxele chimice existente in mediul de munca.
In Romania, datele referitoare la numarul lucratorilor expusi la agenti cancerigeni sau mutageni sunt mult subestimate.
Cauzele acestei situatii sunt multiple:
- diagnosticul cert de boala profesionala este dificil de stabilit in numeroase cazuri;
- mijloacele de diagnosticare precoce a bolii sunt inca insuficiente;
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
- unele substante chimice, cum ar fi clorura de vinil, benzenul, au efecte cancerigene cunoscute de utilizatori, dar altele, cum ar fi pulberile fine de lemn care pot ajunge in alveolele pulmonare, au un efect cancerigen inca ignorat;
- si, nu in ultimul rand, lipsa de informare, atat a angajatilor, dar mai ales a angajatorului, cu privire la factorii profesionali cancerigeni sau mutageni.
Ce sunt agentii cancerigeni?
Substantele si preparatele, inclusiv cele degajate in urma unui procedeu de lucru, care, prin inhalare, ingestie sau penetrare cutanata, pot produce aparitia cancerului sau pot creste frecventa aparitiei acestuia.
Ce sunt agentii mutageni?
Substantele si preparatele care prin inhalare, ingestie sau penetrare cutanata pot produce anomalii genetice ereditare sau pot creste frecventa aparitiei acestora.
Cum procedati daca lucratorii dvs. sunt sau pot fi expusi unor astfel de riscuri?
In calitate de angajator, trebuie ca in primul rand sa determinati natura, gradul si durata de expunere a lucratorilor la agenti cancerigeni sau mutageni, pentru a face posibila evaluarea riscurilor de aceasta natura, evaluare ce trebuie reinnoita periodic.
Odata evaluate riscurile, aveti obligatia de a reduce agentul cancerigen sau mutagen prin inlocuirea lui cu o substanta, preparat sau procedeu care nu este periculos sau este mai putin periculos pentru sanatate.
Daca aceasta solutie tehnica nu este posibila, atunci veti lua masuri ca agentul cancerigen sau mutagen sa fie produs ori utilizat intr-un sistem inchis.
In cazul in care nici aplicarea unui sistem inchis nu este posibila, sunteti obligat sa asigurati conditii pentru ca expunerea lucratorilor dvs. sa fie redusa la nivelul cel mai scazut posibil din punct de vedere tehnic.