Totodata, daca salariatul delegat se supune legislatiei din Romania, are toate drepturile prevazute de aceasta, deci inclusiv dreptul la sarbatorile legale stabilite in art. 139 din Codul muncii , republicat, iar angajatorul are obligatia de a acorda zilele corespunzatoare, prin urmare apreciem ca nu este necesara solicitarea expresa a salariatului, aceste drepturi rezultand din lege.
Or, conform art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul muncii , republicat, angajatorului ii revine obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.
Termenul de compensare a zilelor lucrate in timpul sarbatorilor legale este prevazut in dispozitiile art. 142 alin. (1) din Codul muncii , republicat, respectiv in urmatoarele 30 de zile.
Asadar, in urmatoarele 30 de zile dupa ziua de sarbatoare legala, angajatorul are obligatia sa compenseze a zilei lucrate de sarbatoare legala.
Totodata, alin. (2) din acelasi articol prevede ca in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Portal Codul Muncii
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Daca prin contractul colectiv de munca la nivel de unitate s-au prevazut drepturi mai favoarabile, respectiv atat acordarea atat a unui spor, precum si compensarea zilei lucrate, atunci angajatorul are obligatia de a acorda drepturile mai favorabile prevazute in contract.