Delegare in zi de sarbatoare: Cand se acorda ziua libera

21 Ianuarie 2013
21 Ianuarie 2013
Codul munciidelegareacontractul colectiv de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Delegarea presupune schimbarea unui singur element al contractului individual de munca, respectiv locul muncii.

Totodata, daca salariatul delegat se supune legislatiei din Romania, are toate drepturile prevazute de aceasta, deci inclusiv dreptul la sarbatorile legale stabilite in art. 139 din Codul muncii , republicat, iar angajatorul are obligatia de a acorda zilele corespunzatoare, prin urmare apreciem ca nu este necesara solicitarea expresa a salariatului, aceste drepturi rezultand din lege.

Or, conform art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul muncii , republicat, angajatorului ii revine obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.

Termenul de compensare a zilelor lucrate in timpul sarbatorilor legale este prevazut in dispozitiile art. 142 alin. (1) din Codul muncii , republicat, respectiv in urmatoarele 30 de zile.

Asadar, in urmatoarele 30 de zile dupa ziua de sarbatoare legala, angajatorul are obligatia sa compenseze a zilei lucrate de sarbatoare legala.

Totodata, alin. (2) din acelasi articol prevede ca in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Daca prin contractul colectiv de munca la nivel de unitate s-au prevazut drepturi mai favoarabile, respectiv atat acordarea atat a unui spor, precum si compensarea zilei lucrate, atunci angajatorul are obligatia de a acorda drepturile mai favorabile prevazute in contract.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]