Exercitarea atributiilor unei alte functii

26 Iulie 2012
26 Iulie 2012
exercitarea atributiilor unei alte functiicodul munciicumul de functii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Seful unei entitati de la o societate cu capital majoritar de stat, este in incapacitate temporara de munca de mai bine de 7 luni, timp in care atributiile sale sunt indeplinite de persoana care il inlocuieste cf. fisei postului. Este posibil, avand in vedere diagnosticul de care sufera, seful de entitate sa stea in concediu medical o perioada de peste un an de zile.

Care este solutia pentru ca inlocuitorul sau sa fie remunerat corespunzator pana la revenirea in munca a sefului sau, in conditiile in care raspunderea postului a preluat-o inlocuitorul?

Contractul colectiv de munca nu prevede sporuri la salariu pt o astfel de situatie.

Va invitam sa urmariti filmarea pentru solutia oferita de specialistii www.portalcodulmuncii.ro




Raspuns: In lipsa unei specificatii exprese, raspunsul il vom formula in raport de statutul de angajat in baza unui contract individual de munca al sefului de care se face vorbire in speta.

Daca pe langa functia detinuta, salariatul este de acord cu exercitarea si a unei alte functii in cadrul aceluiasi angajator, atunci ne regasim in fata unui cumul de functii la acelasi angajator. In conformitate cu art. 35 din Codul muncii , republicat, orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea. Fac exceptie de la aceste prevederi, situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Asadar, fiecare functie presupune incheierea unui contract individual de munca si primirea unui salariu pentru exercitarea atributiilor functiei respective.

Conform art. 83 lit. a) din Codul muncii , republicat, contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata in cazul inlocuirii unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva.

Totodata, potrivit art. 50 lit. b) din acelasi cod, contractul individual de munca se suspenda de drept in situatia concediului pentru incapacitate temporara de munca.

Asadar, pe perioada in care contractul individual de munca al salariatului este suspendat pe perioada concediului medical, pentru inlocuirea respectivului salariat poate fi angajata o persoana in baza unui contract individual de munca pe durata determinata.

In consecinta, daca nu exista incompatibilitati legale, pentru exercitarea atributiilor corespunzatoare unei alte functii, salariatul poate incheia cu angajatorul un alt contract individual de munca, realizand astfel, un cumul de functii la acelasi angajator, salariatul beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre functiile cumulate.


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]