Exercitarea atributiilor unei alte functii

exercitarea atributiilor unei alte functiicodul munciicumul de functii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Seful unei entitati de la o societate cu capital majoritar de stat, este in incapacitate temporara de munca de mai bine de 7 luni, timp in care atributiile sale sunt indeplinite de persoana care il inlocuieste cf. fisei postului. Este posibil, avand in vedere diagnosticul de care sufera, seful de entitate sa stea in concediu medical o perioada de peste un an de zile.

Care este solutia pentru ca inlocuitorul sau sa fie remunerat corespunzator pana la revenirea in munca a sefului sau, in conditiile in care raspunderea postului a preluat-o inlocuitorul?

Contractul colectiv de munca nu prevede sporuri la salariu pt o astfel de situatie.

Va invitam sa urmariti filmarea pentru solutia oferita de specialistii www.portalcodulmuncii.ro




Raspuns: In lipsa unei specificatii exprese, raspunsul il vom formula in raport de statutul de angajat in baza unui contract individual de munca al sefului de care se face vorbire in speta.

Daca pe langa functia detinuta, salariatul este de acord cu exercitarea si a unei alte functii in cadrul aceluiasi angajator, atunci ne regasim in fata unui cumul de functii la acelasi angajator. In conformitate cu art. 35 din Codul muncii , republicat, orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea. Fac exceptie de la aceste prevederi, situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Asadar, fiecare functie presupune incheierea unui contract individual de munca si primirea unui salariu pentru exercitarea atributiilor functiei respective.

Conform art. 83 lit. a) din Codul muncii , republicat, contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata in cazul inlocuirii unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva.

Totodata, potrivit art. 50 lit. b) din acelasi cod, contractul individual de munca se suspenda de drept in situatia concediului pentru incapacitate temporara de munca.

Asadar, pe perioada in care contractul individual de munca al salariatului este suspendat pe perioada concediului medical, pentru inlocuirea respectivului salariat poate fi angajata o persoana in baza unui contract individual de munca pe durata determinata.

In consecinta, daca nu exista incompatibilitati legale, pentru exercitarea atributiilor corespunzatoare unei alte functii, salariatul poate incheia cu angajatorul un alt contract individual de munca, realizand astfel, un cumul de functii la acelasi angajator, salariatul beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre functiile cumulate.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
exercitarea atributiilor unei alte functiicodul munciicumul de functii

Data aparitiei: 26 Iulie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Exercitarea atributiilor unei alte functii Nota: 4.67 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]