Promovarea sanatatii la locul de munca reprezinta efortul comun al angajatorilor, angajatilor si societatii de a imbunatati sanatatea si confortul oamenilor la locul de munca. Acesta se obtine prin imbunatatirea organizarii muncii si a mediului de lucru, promovarea participarii lucratorilor la intregul proces de promovare a sanatatii la locul de munca, posibilitatea de a face alegeri sanatoase si incurajarea dezvoltarii personale.
Promovarea sanatatii la locul de munca nu inseamna doar respectarea cerintelor legale din domeniul sanatatii si securitatii, ci si sprijinirea activa a personalului de catre angajatori in vederea imbunatatirii starii generale de sanatate si confortului acestuia. In cadrul acestui proces, este important sa fie implicati angajatii si sa se tina cont de nevoile si opiniile acestora in ceea ce priveste organizarea muncii si a locului de munca.
Prin imbunatatirea starii de sanatate si a confortului lucratorilor, promovarea sanatatii la locul de munca are numeroase efecte pozitive, cum ar fi reducerea rotatiei de personal si a absenteismului, cresterea motivatiei si a productivitatii, precum si imbunatatirea imaginii angajatorului ca fiind o organizatie cu o atitudine pozitiva si responsabila.
Promovarea sanatatii la locul de munca vizeaza, in general, aspecte diferite, in practica fiind deseori strans legata de evaluarea riscurilor. Cateva dintre aspectele relative la promovarea sanatatii la locul de munca sunt:
* Asigurarea participarii angajatilor la procesul de imbunatatire a organizarii muncii.
Portal Codul Muncii
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
* Implicarea activa si consultarea angajatilor in vederea imbunatatirii mediului lor de lucru.
* Asigurarea tuturor masurilor ce vizeaza imbunatatirea confortului la locul de munca, de exemplu posibilitatea de a avea un program de lucru flexibil sau de a lucra de la domiciliu.
* Introducerea conceptului de alimentatie sanatoasa la locul de munca, prin furnizarea de informatii privind alimentatia sanatoasa, precum si prin asigurarea unei astfel de alimentatii sanatoase la cantina sau prin posibilitatea prepararii alimentelor.
* Informarea privind efectele fumatului, inclusiv prin participarea la programe gratuite pentru renuntarea la fumat, precum si prin stabilirea de masuri generale de interzicere a fumatului in intreprindere.
* Promovarea sanatatii mentale, prin asigurarea de cursuri pentru manageri privind gestionarea tensiunilor generate de stress in cadrul organizatiilor lor, posibilitatea asigurarii de consultanta psihologica anonima pentru toti angajatii.
* Exercitii si activitate fizica, prin asigurarea de cursuri de sport, incurajarea activitatii fizice, promovarea unei culturi active si sanatoase la locul de munca.
* Monitorizarea starii de sanatate, prin asigurarea de examene medicale pentru controlul tensiunii arteriale sau al nivelului de colesterol.
Sursa: Agentia Europeana pentru Sanatate si Securitate in Munca