Pauza de masa platita? Cum trebuie sa procedeze angajatorii

Mara Dobrin
Mara Dobrin
16 Octombrie 2017
16 Octombrie 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
pauza de masa platitapauza de masa reglementari 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Este important sa mentionam inca de la inceput ca pauza de masa nu este inclusa in programul de lucru cu exceptia situatiei in care in regulamentul intern sau in contractul colectiv de munca s-a prevazut ca aceasta este inclusa in programul de lucru.

Pauza de masa este reglementata astfel de catre legiuitor:

Art. 134. - (1) In cazurile in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern...citeste mai multe detalii aici >>>


Iata un caz concret intalnit pe PortalCodulMuncii.ro: "Potrivit alin. (3) al art. 134 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, in absenta dispozitiilor contrare din contractul colectiv de munca aplicabil si din regulamentul intern, pauzele nu se vor include in durata zilnica normala a timpului de munca. As dori sa-mi precizati daca pauza, desi neinclusa in programul de lucru, poate fi platita de angajator. In mod concret: Program de lucru: 07.00 – 19.00 Pauza de masa (neinclusa in programul de lucru): 13.00 – 14.00 Timpul efectiv lucrat: 11 ore Ore de plata: 12 Adaug ca fiind vorba de o societate cu un numar mai mare de salariati, acestia pot sa suplineasca, pe rand, intervalele orare in care o parte din personal se afla in pauza de masa."



Orice angajator trebuie sa stie ca NU exista o dispozitie legala care sa reglementeze situatia expusa. Angajatorul risca sanctionarea pentru nerespectarea dispozitiilor legale privitoare la nerespectarea dispozitiilor legale referitoare la evidenta timpului de lucru, munca suplimentara, obligatia de a acorda 24 de ore de repaus atunci cand durata zilnica a muncii este de 12 ore.


Exceptia de la regula de mai sus este valabila in cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani. In scopul protectiei securitatii si sanatatii lor, ei beneficiaza de o pauza de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate

Concret, pauza de masa trebuie sa existe, iar aceasta trebuie reglementata in regulamentul intern, daca nu prevede nimic contractul colectiv de munca. Nu afecteaza durata timpului de munca dar este inclusa in programul de lucru.

Asadar, daca pauza de masa se doreste a fi platita de angajator va fi inclusa in programul de lucru.  


Sursa: PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]