Raspuns: Potrivit art. 3 alin. (3) din Codul muncii republicat, nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca. Prin urmare angajatorul nu ii poate interzice salariatului prezenta in unitate.
Cu privire la concedierea individuala, persoanele concediate in temeiul art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
In temeiul dispozitiilor contractului colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007 – 2010, in prezent caduc, in cazul concedierii individuale sau colective salariatii puteau lipsi 4 ore pe zi in timpul programului de lucru (iar in unele contracte colective la nivel de unitate aceasta facilitate s-a extins pentru 8 ore pe zi) putand folosi astfel timpul in vederea cautarii unui nou loc de munca.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Prin urmare, numai daca in notificarea de preaviz ati mentionat ca pe durata preavizului salariatul poate absenta de la programul unitatii pentru a-si cauta un loc de munca fara ca aceasta sa-i afecteze salariul si celelalte drepturi salariatul este indreptatit sa lipseasca de la locul de munca pe perioada preavizului in caz contrar nu ii puteti interzice accesul in unitate.