Impozitarea PENSIILOR cu 90%? In ce context ar putea deveni posibila

Mara Dobrin
Mara Dobrin
18 Aprilie 2019
18 Aprilie 2019
Mara Dobrin
Mara Dobrin
legea pensiilor 2019impozitare pensii peste 10.000 leipensii peste 10.000 lei impozitLegea nr.227/2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Despre impozitarea pensiilor mari s-a tot discutat, asa ca cei care primesc peste 10.000 de lei ar putea avea un impozit de 90%, conform unui proiect de lege pus in dezbatere la Senat.

Va reamintim ca in momentul de fata pensiile sunt impozitate cu 10% (daca depasesc 2.000 lei), iar vizati vor fi doar cei care depasesc 10.000 lei, conform propunerii legislative mai sus mentionate.


Asadar, aceste modificari ar putea schimba legea daca propunerea legislativa pentru modificarea si completarea art.101 din Legea nr.227 din 8 septembrie 2015 privind Codul fiscal va intruni votul necesar.



Impozitarea pensiilor mari ar putea deveni o realitate

Asadar, daca legea ar intra in vigoare, vor fi afectati doar cei care obtin venituri mari din pensii, adica cele peste 10.000 de lei. Restul nu vor fi afectati in niciun fel.

Daca proiectul de lege va trece, art.101 din Legea nr.227 din 8 septembrie 2015 privind Codul fiscal se modifica si se completeaza in urmatorul mod:

"Alin. (2) al art.101 se modifica si va avea urmatorul cuprins: Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil de pana la 10.000 lei lunar din pensii.

Dupa alin.(2) al art.101 se introduce un nou aliniat, alin (2) prim, cu urmatorul cuprins: Pentru venitul impozabil de peste 10.000 de lei lunar din pensii, se aplica o cota de impunere de 90%."


In expunerea de motive se pot regasi si cauzele care au dus la aceasta propunere legislativa, fiind vorba despre diferenta foarte mari intre pensiile din sistemul public, iar unele "depasesc praguri de bun-simt ale veniturilor."

In concluzie, proiectul de lege NU este inca in vigoare, avand nevoie de votul favorabil al Parlamentului, dar si de promulgarea de catre presedintele Iohannis, precum si publicarea in Monitorul Oficial. Doar in acel moment va incepe sa produca efecte la nivel de tara.



Dosarul de pensie 2019: acte necesare si cand se depune

Asa cum bine stim, in sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data indeplinirii conditiilor prevazute de prezenta lege, in functie de categoria de pensie solicitata.


Cererea de pensionare, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, se depune, incepand cu data indeplinirii acestor conditii, la casa teritoriala de pensii competenta, in a carei raza domiciliaza persoana...vezi toate actele necesare aici >>>





 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]