Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana

25 Septembrie 2012
25 Septembrie 2012
Codul munciireducerea saptamanii de lucru
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare: Daca un angajator care are mai multi salariati angajati prin cumul de doua contracte individuale, unul cu norma intreaga si unul cu fractiune de norma de 8 ore pe saptamana (pe proiecte cu fonduri europene) adopta masura reducerii saptamanii de lucru de la 5 la 4 zile pe saptamana , in temeiul art. 52 alin(3) din Codul muncii (ziua de vineri fiind cea nelucratoare), va rugam sa ne precizati daca in ziua de vineri, salariatii pot presta activitate in baza contractului de munca cu timp fractionat. In ce fel pot fi afectate contractele individuale de munca cu timp fractionat de 8 ore pe sapatamana de masura reducerii saptamanii de lucru de la 5 la 4 zile pe saptamana?

Raspuns: Art. 52 alin. (3) din Codul muncii , republicat, prevede ca in cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Chiar daca legea nu face nici o mentiune pentru situatia cumulului de functii la acelasi angajator, apreciem ca si intr-o asemenea situatie angajatorul are dreptul numai in cazul reducerii temporare a activitatii pentru motivele si cu respectarea perioadei prevazute de lege, sa elimine o zi de lucru din durata de lucru a salariatilor stabilita saptamanal la 5 zile. Daca nu exista astfel de motive economice, tehnologice, structurale sau similare care sa duca la reducerea temporara a activitatii angajatorului, acesta nu poate dispune reducerea programului de lucru.

Din speta rezulta intentia angajatorului de a adopta masura reducerii programului de lucru de la 5 la 4 zile pe saptamana, insa se precizeaza totodata ca ziua de vineri va fi cea nelucratoare, astfel incat apreciez ca vineri salariatii care au un program saptamanal stabilit la 5 zile nu vor presta munca in aceasta zi, reducerea saptamanii de lucru in temeiul art. 52 alin. (3) din Codul muncii , republicat, neputand afecta salariatii angajati in baza unui CIM cu timp partial de 8 ore pe saptamana cu repartizarea programului de lucru ca in speta numai intr-o singura zi din saptamana.

Daca am admite ca masura dispusa de angajator ar viza si salariatii angajati cu CIM cu timp partial cu program de lucru repartizat in ziua de vineri precum in speta prezentata, atunci activitatea acestora in temeiul respectivului CIM nu ar suporta o reducere a programului de lucru cu reducerea corespunzatoare a salariului, ci o incetare a activitatii cu incetarea platii salariului. Or, art. 52 alin. (3) din Codul muncii , republicat, nu reprezinta temei de incetare a CIM si nici temei de suspendare a CIM pentru somaj tehnic.

NOUTATI din Legislatia muncii

Concedierea pentru inaptitudine. Etape procedurale. Greseli frecvente:


Participati in data de 15 noiembrie la webinarul specializat sustinut de expertul prof. univ. dr. Raluca Dimitriu!

Temele care vor fi abordate la webinar
- Cine poate contesta fisa de aptitudine?
- Ce facem cu salariatul declarat „apt conditionat”?
- Cum se poate executa preavizul de catre salariatul declarat „inapt”?
- Diferenta dintre inaptitudine si invaliditate
- Diferenta dintre inaptitudine si necorespundere profesionala
- Etape procedurale. Greseli frecvente
- Practica judecatoreasca

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]