Cerinte privind masurile de igiena si supravegherea medicala a lucratorilor

cerintemasurilucratori
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cerinte privind masurile de igiena si supravegherea medicala a lucratorilor implicati in activitati ce presupun expunerea la agenti biologici

Cerinte privind masurile de igiena si protectie individuala a lucratorilor

Pentru toate activitatile in care se utilizeaza agenti biologici ce constituie un risc pentru sanatatea si securitatea lucratorilor dvs., aveti obligatia legala de a lua urmatoarele
masuri:

1. Sa asigurati conditiile corespunzatoare ca lucratorii sa nu serveasca masa si sa nu bea in zonele de lucru unde exista riscul de contaminare cu agenti biologici.

2. Sa furnizati lucratorilor imbracaminte de protectie adecvata sau alte tipuri de imbracaminte speciala adecvata.

3. Sa asigurati lucratorilor spatii dotate cu instalatii igienico-sanitare adecvate, care pot include solutii sau picaturi pentru ochi si/sau substante antiseptice pentru piele;

4. Sa aveti in vedere ca echipamentul individual de protectie sa fie:
- asezat corect intr-un loc stabilit separat de celelalte haine;
- verificat si curatat, daca este posibil, inainte si, in orice caz, dupa fiecare utilizare;
- reparat sau schimbat inaintea unei noi utilizari, in cazul in care prezinta defectiuni.

5. Sa stabiliti proceduri privind prelevarea, manipularea si tratarea esantioanelor de origine umana sau animala.

Imbracamintea de lucru si de protectie, precum si echipamentele de protectie, care pot fi contaminate de agenti biologici, trebuie sa fie scoase atunci cand lucratorul paraseste
zona de lucru si trebuie pastrate separat de alta imbracaminte.

Dvs., in calitate de angajator, trebuie sa va asigurati ca imbracamintea de lucru si de protectie, precum si echipamentul de protectie sa fie dezinfectate si curatate sau, la nevoie, distruse. Toate costurile implicate de aceste masuri vor fi suportate de dvs., nu de lucrator.

Cerinte privind supravegherea medicala a lucratorilor

Masurile necesare pentru desfasurarea supravegherii medicale a lucratorilor implicati in activitati ce presupun expunerea la agenti biologici sunt elaborate de Ministerul Sanatatii Publice.

Aceste masuri trebuie sa asigure conditiile necesare pentru ca fiecare lucrator sa fie supravegheat medical corespunzator inainte de expunerea profesionala si, in continuare, periodic, facand astfel posibila aplicarea directa a masurilor de medicina generala si de medicina muncii.

Medicul si/sau serviciul de medicina muncii, responsabil cu supravegherea medicala a lucratorilor expusi la agenti biologici, trebuie sa cunoasca bine conditiile sau circumstantele de expunere a fiecarui lucrator.

Supravegherea medicala a lucratorilor trebuie sa fie asigurata conform practicilor si principiilor medicinei muncii. Ea trebuie sa includa cel putin urmatoarele masuri:
a) inregistrarea antecedentelor medicale si profesionale ale fiecarui lucrator;
b) o evaluare personalizata a starii de sanatate a lucratorilor;
c) o supraveghere biologica pentru depistarea efectelor precoce si reversibile, daca este
cazul.

In cazul in care se confirma ca un lucrator prezinta o infectie si/sau o boala care ar fi putut rezulta din expunerea la agenti biologici, medicul de medicina muncii sau serviciul de medicina muncii aflat intr-o relatie contractuala cu dvs., in calitate de angajator, trebuie sa propuna si celorlalti lucratori care au fost expusi in mod similar sa se supuna supravegherii medicale.

In acest caz trebuie sa dispuneti efectuarea unei reevaluari a riscului de expunere.

Lucratorii trebuie sa aiba acces la rezultatele supravegherii medicale care ii privesc personal si pot solicita o reexaminare a rezultatelor acesteia.

INFO

Serviciul sau medicul de medicina muncii cu care va aflati intr-o relatie contractuala are urmatoarele obligatii:

a) sa propuna masuri de protectie sau de prevenire utile individual, pentru fiecare lucrator;

b) sa dea informatii si sfaturi medicale lucratorilor privind supravegherea medicala la care ei vor fi supusi dupa ce a incetat expunerea la agenti biologici.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cerintemasurilucratori

Data aparitiei: 03 Septembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cerinte privind masurile de igiena si supravegherea medicala a lucratorilor Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]