Masurile tehnice pentru realizarea unei lucrari in instalatiile electrice de utilizare sunt:
a) separarea electrica a instalatiei, respectiv:
- intreruperea tensiunii si separarea vizibila a instalatiei/partii de instalatie, dupa caz, la care urmeaza a se lucra;
- blocarea in pozitia deschis a dispozitivelor de actionare ale aparatelor de comutatie prin care s-a facut separarea vizibila si montarea indicatoarelor de securitate cu caracter de interzicere pe aceste dispozitive;
b) identificarea instalatiei/partii din instalatie in care urmeaza a se lucra;
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Noua lege a pensiilor Ghid practic
c) verificarea lipsei tensiunii si legarea imediata a instalatiei/partii de instalatie la pamant si in scurtcircuit;
d) delimitarea materiala a zonei de lucru;
e) asigurarea impotriva accidentelor de natura neelectrica
(1) Dupa scoaterea instalatiei de sub tensiune sau, atunci cand tehnic aceasta nu este posibila, dupa separarea electrica, trebuie realizata zona de lucru (conform art. 12 punctele b), c), d), e).
(1) Pentru executarea lucrarilor trebuie scoase de sub tensiune, dupa caz:
a) instalatiile sau partile instalatiei la care urmeaza a se lucra;
b) instalatiile invecinate sau partile instalatiilor invecinate neingradite care se gasesc la o distanta mai mica decat distanta de vecinatate la care se pot apropia, fara pericol, in timpul executarii lucrarilor executantii, utilajele, materialele sau uneltele acestora;
c) instalatiile sau partile instalatiei care sunt situate la distante mai mari decat distantele de vecinatate, dar la care natura lucrarilor impune scoaterea lor de sub tensiune (traversari, paralelisme etc.).
(2) Marimile distantelor de vecinatate sunt in functie de tensiunea nominala a instalatiilor ce raman sub tensiune si de felul instalatiilor.
(3) In cazul instalatiilor de joasa tensiune (inclusiv linii electrice aeriene), distanta de vecinatate nu se normeaza, dar este interzisa atingerea directa a partilor aflate sub tensiune ale acestora.
(4) In cazul instalatiilor sau partilor de instalatie avand izolatii electrice solide, lichide sau gazoase, acoperite cu ecrane (invelisuri metalice), legate la pamant (cabluri, bare capsulate, echipamente cu hexafluorura etc.) sau avand placi electroizolante de separatie special destinate acestui scop, distanta de vecinatate nu se normeaza, ecranele legate la pamant sau placile electroizolante putand fi atinse direct in timpul lucrului.