Actualizare:
In Monitorul Oficial nr. 993 din 27 octombrie 2020 a fost publicat OUG 182/2020 prin care se aduc reglementari noi privind acordarea de
zile libere parintilor care isi supravegheaza copiii pe perioada scolii online si a banilor pentru telemunca.
OUG nr. 182/2020 completeaza doua acte normative: OUG nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru parinti si OUG nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice.
Astfel, conform OUG 182/2020, se acorda zile libere in contextul actual epidemiologic, pentru parinti, numai dupa aplicarea de catre angajator a reglementarilor legale in vigoare pentru desfasurarea activitatii prin telemunca sau munca la domiciliu, daca locul de munca al parintelui permite acest lucru.
De asemenea sprijinul de telemunca in cuantum de 2500 lei se acorda angajatorilor care au transmis in registrul general de evidenta a salariatilor datele privind elementele raportului de munca, prin care s-a stabilit desfasurarea activitatii in regim de telemunca, in termenul legal de inregistrare a modificarii.
Guvernul a aprobat completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca.
Conform comunicatului publicat de Ministerul Muncii, noul act normativ stabileste ca in situatia in care activitatea didactica in unitatile de invatamant, inclusiv in cele de educatie anteprescolara si prescolara, se desfasoara in scenariile 2 si 3, respectiv prezenta prin rotatie la scoala sau exclusiv online, numarul zilelor libere se acorda in functie de perioada prevazuta de hotararea Comitetului judetean pentru situatii de urgenta/Comitetului Municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta.
Masura se aplica si pentru parintele sau reprezentantul legal care are in ingrijire, supraveghere si intretinere unul sau mai multi copii scolarizati, cu boli cronice pentru care medicul de familie si/sau medicul specialist au emis adeverinte pentru realizarea educatiei la distanta, in contextul pandemic actual.
In acest caz, parintele va depune la angajator - pe langa cererea de acordare a zilelor libere, copia certificatului de nastere al copilului si declaratia pe proprie raspundere a celuilalt parinte ca nu a beneficiat de zile libere potrivit ordonantei de urgenta - si o copie a adeverintei eliberate de medicul de familie si/sau medicul specialist.
Totodata, anunta Ministerul Muncii, Guvernul a hotarat ca, pentru situatiile in care s-a stabilit aplicarea scenariului 2 sau 3, zilele libere platite pentru parinti (cu 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut) se acorda numai dupa epuizarea optiunilor prevazute de reglementarile legale in vigoare pentru desfasurarea activitatii prin telemunca sau munca la domiciliu.
Actul normativ clarifica si prevederea din Ordonanta de Urgenta nr. 132/2020 referitoare la sprijinul de 2.500 de lei acordat pentru salariatii care au lucrat in telemunca in perioada starii de urgenta.
Astfel, ordonanta de urgenta adoptata de Guvern stabileste ca doar angajatorii care si-au indeplinit obligatiile legale de modificare a raportului de munca al salariatului si au transmis datele in Registrul electronic de evidenta a salariatilor REVISAL vor putea obtine suma acordata pentru salariatii care au lucrat in telemunca.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<