Evaluarea competentelor profesionale este procesul de colectare a informatiilor necesare pentru stabilirea competentei si judecarea lor in raport cu cerintele standardului ocupational.
Procesul de evaluare
Conform art. 5 din Ordinul nr. 4.543/2004, modificat si completat prin Ordinul nr. 3.329/2005, procesul de evaluare a competentelor profesionale obtinute pe alte cai decat cele formale are urmatoarele caracteristici:
– este voluntar;
– se raporteaza la standardul ocupational/standardul de pregatire profesionala – evaluarea competentelor se efectueaza in raport cu criteriile de realizare descrise in standardul ocupational/standardul de pregatire profesionala;
– se desfasoara in timp si spatiu – in sistemul de evaluare bazat pe standarde ocupationale/standarde de pregatire profesionala, colectarea dovezilor de competenta rezulta din aplicarea metodelor de eva - luare in diferite contexte si la momente diferite;
– este independent de procesul de pregatire profesionala – evaluarea pe baza standardelor ocupationale/ standardelor de pregatire profesionala permite recunoasterea competentelor dobandite pe alte cai decat cele formale;
– se finalizeaza, pentru fiecare unitate de competenta, cu rezultatul „competent“ sau „inca nu competentâ€.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Portal Codul Muncii
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Functia principala a evaluarii competentelor este sa certifice competenta si sa acorde recunoastere profesionala unei persoane.
Evaluarea competentelor va ofera garantia ca un angajat al dvs. are cunostintele, deprinderile si atitudinea necesare efectuarii activitatilor descrise in standardul ocupational pe baza caruia a fost evaluat.
Certificarea competentelor profesionale este foarte importanta mai ales in acele domenii in care au aparut ocupatii noi, oferind posibilitatea recunoasterii competentelor specifice acestora.
Standardele ocupationale
Standardul ocupational este documentul care ofera repere clare, de ordin calitativ, privind indeplinirea corespunzatoare a activitatilor specifice locului de munca.
Standardele ocupationale descriu competentele necesare desfasurarii unor activitati de munca.
Lista standardelor ocupationale o puteti consulta pe site-ul Consiliului National de Formare Profesionala a Adultilor, la adresa http://so.cnfpa.ro/so/.
Evaluarea pe baza standardelor evidentiaza capacitatea unei persoane de a integra cunostintele teoretice cu deprinderile practice si cu capacitatea proprie de gandire, analiza si sinteza pentru a efectua activitati si a obtine rezultate la nivelul calitativ descris in standard.
Competenta
Fiecare domeniu de competenta se imparte in anumite elemente de competenta. Acestea pot fi descrise prin 3 niveluri sau sub-categorii.