Munca suplimentara Modalitate de compensare

Codul munciimunca suplimentara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un salariat a efectuat 5 ore suplimentare in luna aprilie 2012 , iar acestea au fost compensate cu timp liber platit in urmatoarele 60 zile. De exemplu in luna aprilie avem 160 ore + 5 ore suplimentare, s-au platit 160 ore, in luna mai avem 171 ore lucrate + 5 ore compensare , s-au platit 176 ore.

Este corecta acesta abordare sau orele suplimentare ar fi trebuit sa le platim in aprilie si ulterior sa acordam si timp liber platit in mai?

Un exemplu pentru situatia in care nu se acorda timp liber platit in compensare.




Raspuns: Conform art. 122 alin. (1) din Codul muncii , munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite în urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia iar potrivit alin. (2), in aceste conditii, salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

Asadar, orele suplimentare efectuate de catre angajat in luna aprilie 2012 se vor compensa cu ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice.

In baza acestor prevederi, apreciem ca in luna aprilie orele suplimentare vor fi evidentiate in pontaj ca ore de munca prestate. Acestea se cuprind in totalul orelor lucrate („Total ore lucrate”) si pot fi evidentiate intr-o coloana distincta „din care ore suplimentare”. In luna mai, liberele acordate vor fi evidentiate distinct in pontaj putand nota de exemplu cu litera “C” orele compensate, iar, la sfarsit, cand se face calculul total pentru respectiva luna se aduna si orele din zilele notate cu “C”. Pentru aceste ore libere, angajatul primeste salariul corespunzator.

In practica, unii inspectori de munca considera ca se platesc atat orele suplimentare in luna in care sunt efectuate dar se platesc si zilele liberele acordate in compensarea muncii suplimentare.

Nu consideram corecta aceasta opinie avand in vedere prevederile art. 122 din Codul muncii mai sus citate care stabilesc ca salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termen de 60 de zile in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia. Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Astfel, sporul pentru munca suplimentara se adauga la salariul corespunzator duratei acesteia.

NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciimunca suplimentara

Data aparitiei: 12 Iulie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Munca suplimentara Modalitate de compensare Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]