Conform dispozitiilor transmise de Inspectia Muncii, angajatorii sunt obligati sa ia masuri de protectie a salariatilor in perioadele cu temperaturi extreme, printre care reducerea ritmului activitatilor fizice si asigurarea a doi-patru litri de apa.
In urma avertizarilor de canicula si disconfort termic, Inspectia Muncii (IM) va face controale pentru a stabili daca angajatorii respecta masurile ce trebuie aplicate pentru protectia angajatilor.
Inspectia Muncii a precizat, intr-un comunicat de presa transmis, marti, agentiei MEDIAFAX, ca angajatorii sunt obligati sa asigure conditii minime pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor, respectiv: reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice, asigurarea ventilatiei la locurile de munca, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, asigurarea apei minerale, cate doi-patru litri de persoana pe schimb, asigurarea echipamentului individual de protectie si asigurarea de dusuri.
"Controalele inspectorilor de munca vor viza sectoarele economice in care se lucreaza in spatii deschise si se desfasoara activitati ce necesita efort fizic deosebit, caz in care angajatorul poate reduce durata zilei de munca sau poate esalona ziua de lucru pe doua perioade. Angajatorii care nu pot asigura conditiile de mai sus, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor pot stabili alte masuri, cum ar fi reducerea programului de lucru sau esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru", potrivit Inspectiei Muncii.
Totodata, Inspectia Muncii a precizat ca pentru prevenirea unor imbolnaviri profesionale determinate de lucrul in conditii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie sa ia urmatoarele masuri: asigurarea examenului medical la angajare si a controlului medical periodic, urmarirea depistarii precoce a salariatilor cu contraindicatii pentru munca la temperaturi crescute, asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate, trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.
Angajatori care nu respecta aceste prevederi legale pot fi sanctionati cu amenda de la 1.500 la 2.500 de lei.
Inspectia Muncii va monitoriza modul in care inspectoratele teritoriale de munca verifica respectarea de catre angajatori a prevederilor OUG 99/2000.