Fumatul este unul din factorii importanti de risc de incendiu. Incendiile produse de fumat se datoreaza atat flacarii de la chibrit sau bricheta utilizate pentru aprinderea tigarii, pipei sau trabucului, cat si restului ce ramane la terminarea procesului de fumat.
Reglementarea fumatului din punct de vedere al prevenirii incendiilor este obligatorie in cadrul fiecarui operator economic sau al fiecarei institutii publice si se face prin dispozitie scrisa data de persoana cu atributii de conducere.
In situatia in care o constructie sau o amenajare este folosita de mai multi utilizatori, reglementarea fumatului se face prin dispozitie emisa de proprietarul constructiei sau al amenajarii respective, insusita de utilizatorii in cauza.
SANCTIUNE
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 de lei la 2.500 de lei necunoasterea si nerespectarea de catre utilizator a masurilor de aparare impotriva incendiilor, stabilite de administrator, proprietar, producator sau importator, dupa caz, potrivit art. 44, alin. III., lit. f) din Legea 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor.
In dispozitia pentru reglementarea fumatului se vor mentiona:
- locurile cu pericol de incendiu sau de explozie, pe langa spatiile publice inchise, conform legii, in care este interzis fumatul sau, dupa caz, accesul cu tigari, chibrituri sau brichete;
- locurile amenajate pentru fumat;
- persoanele desemnate sa raspunda de supravegherea respectarii reglementarii, pe locuri si sectoare de activitate;
- alte date si informatii necesare sa fie precizate pentru a diminua pericolul de incendiu.
Autor - Florina Mohanu
Sursa: Ghid Practic Securitatea si Sanatatea in Munca