Pentru cresterea rezistentei organismului, angajatorul poate acorda alimentatie de protectie salariatilor care desfasoara activitate in regim de telemunca?
Raspunsul specialistului:
In conformitate cu prevederile art. 37 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, drepturile si obligatiile privind relatiile de munca dintre angajator si salariat se stabilesc prin negociere, in cadrul contractelor colective de munca si al contractelor individuale de munca.
Astfel, in sectorul privat, drepturi salariale (inclusiv acordare de sporuri sau alte drepturi in bani sau in natura) pot fi negociate prin contractele colective de munca incheiate la nivel unitate sau de sector de activitate, dar pot fi negociate si in cadrul contractelor individuale de munca.
Prin urmare, in sectorul privat, acordarea de sporuri si beneficii si modul de acordare a acestoara se stabileste prin negociere intre angajator si salariati.
In ceea ce priveste alimentatia de protectie, Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 prevede la art. 14 urmatoarele: ”Alimentatia de protectie se acorda in mod obligatoriu si gratuit de catre angajatori persoanelor care lucreaza in conditii de munca ce impun acest lucru si se stabileste prin contractul colectiv de munca si/sau contractul individual de munca”.
Astfel, acordarea alimentatiei de protectie se face doar in situatia in care salariatii isi desfasoara activitatea in anumite conditii dificile de munca ce impun necesitatea acordarii unei alimentatii care sa protejeze lucratorul de actiunea unor factori nocivi.
Alimentatia de protectie se acorda la recomandarea medicului de medicina muncii care evalueaza situatia fiecarui salariat si a conditiilor de la locul de munca.
In acest context apreciem ca este dificil sa se acorde alimentatie de protectie salariatilor care isi desfasoara activitatea acasa, in regim de telemunca, insa, daca medicul de medicina muncii recomanda necesitatea alimentatiei de protectie, puteti sa o acordati.
Referitor la acordarea unor drepturi de hrana salariatilor (indiferent daca sunt in telemunca sau se prezinta la birourile societatii), precizam ca puteti stabili acordarea tichetelor de masa, prevazute in Legea nr.165/2018 privind biletele de valoare.
Angajatorul, impreuna cu sindicatul/reprezentantii salariatilor poate decide daca le acorda, frecventa acordarii acestora, precum si valoarea lor, acolo unde este cazul, unitatea emitenta si modalitatea de acordare, pe suport hartie si/sau pe suport electronic.
Legea stabileste faptul ca salariatul primeste un numar de
tichete de masa corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face distribuirea. In acest mod salariatii primesc o suma de bani din care vor achizitiona alimentele.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<