Angajatorii pot acorda alimentatie de protectie salariatilor in regim de telemunca?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
26 Octombrie 2020
26 Octombrie 2020
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
alimentatie de protectieregim telemuncadrepturi de hrana salariati
Angajatorii pot acorda alimentatie de protectie salariatilor in regim de telemunca?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pentru cresterea rezistentei organismului, angajatorul poate acorda alimentatie de protectie salariatilor care desfasoara activitate in regim de telemunca?
 
Raspunsul specialistului:
 
In conformitate cu prevederile art. 37 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, drepturile si obligatiile privind relatiile de munca dintre angajator si salariat se stabilesc prin negociere, in cadrul contractelor colective de munca si al contractelor individuale de munca.
 
Astfel, in sectorul privat, drepturi salariale (inclusiv acordare de sporuri sau alte drepturi in bani sau in natura) pot fi negociate prin contractele colective de munca incheiate la nivel unitate sau de sector de activitate, dar pot fi negociate si in cadrul contractelor individuale de munca.
 
Prin urmare, in sectorul privat, acordarea de sporuri si beneficii si modul de acordare a acestoara se stabileste prin negociere intre angajator si salariati.
In ceea ce priveste alimentatia de protectie, Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 prevede la art. 14 urmatoarele: ”Alimentatia de protectie se acorda in mod obligatoriu si gratuit de catre angajatori persoanelor care lucreaza in conditii de munca ce impun acest lucru si se stabileste prin contractul colectiv de munca si/sau contractul individual de munca”.
Astfel, acordarea alimentatiei de protectie se face doar in situatia in care salariatii isi desfasoara activitatea in anumite conditii dificile de munca ce impun necesitatea acordarii unei alimentatii care sa protejeze lucratorul de actiunea unor factori nocivi.
Alimentatia de protectie se acorda la recomandarea medicului de medicina muncii care evalueaza situatia fiecarui salariat si a conditiilor de la locul de munca.
 
In acest context apreciem ca este dificil sa se acorde alimentatie de protectie salariatilor care isi desfasoara activitatea acasa, in regim de telemunca, insa, daca medicul de medicina muncii recomanda necesitatea alimentatiei de protectie, puteti sa o acordati.
 
Referitor la acordarea unor drepturi de hrana salariatilor (indiferent daca sunt in telemunca sau se prezinta la birourile societatii), precizam ca puteti stabili acordarea  tichetelor de masa, prevazute in Legea nr.165/2018 privind biletele de valoare.
 
Angajatorul, impreuna cu sindicatul/reprezentantii salariatilor poate decide daca le acorda, frecventa acordarii acestora, precum si valoarea lor, acolo unde este cazul, unitatea emitenta si modalitatea de acordare, pe suport hartie si/sau pe suport electronic.
 
Legea stabileste faptul ca salariatul primeste un numar de tichete de masa corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face distribuirea. In acest mod salariatii primesc o suma de bani din care vor achizitiona alimentele.
 
 
Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]