Editorial, 08.07.2008 - Gabriela Chirazof
Fara indoiala, canicula va pune stapanire pe tara… A fost si anul trecut si… a trecut. Va veni poate si la anul si… va trece. Sigur ca celor care au optat pentru concediul de odihna in aceasta perioada a anului, le dorim o vacanta frumoasa in adierea brizei la malul marii sau in racoarea padurii. Pentru aceia pentru care vacanta nu a venit inca, este important sa ne readucem aminte de cele cateva obligatii pe care angajatorul le are fata de salariatii sai in aceste perioade fierbinti ale anului.
Astfel, masurile minime pe care trebuie sa le ia angajatorul pentru protectia salariatilor in perioadele cu temperaturi ridicate extreme sunt prevazute expres de O.U.G. nr. 99/2000 aprobata prin Legea nr. 436/2001 si H.G. nr. 580/2000 privind aprobarea normelor metodologice ale ordonantei de urgenta.
Prin temperaturi ridicate extreme se intelege temperaturile exterioare ale aerului care, fie depasesc +37°C, fie, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.
Aceste temperaturi sunt monitorizate si certificate de Administratia Nationala de Meteorologie si transmise de centrele regionale ale acestuia.
In perioadele cu temperaturi ridicate extreme angajatorii au obligatia sa asigure urmatoarele masuri minimale:
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
•reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;
•asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
•alternarea efortului dinamic cu cel static;
•alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer;
•asigurarea apei minerale adecvate, cate 2-4 litri/persoana/schimb;
•asigurarea echipamentului individual de protectie;
•asigurarea de dusuri.
Angajatorii care nu pot asigura conditiile prevazute mai sus vor lua, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, dupa caz, urmatoarele masuri:
•reducerea duratei zilei de lucru;
•esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11,00 si dupa ora 17,00;
•intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.
Aceste masuri se vor stabili daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv.
Reducerea duratei zilei de lucru sau intreruperea colectiva a activitatii atrage fie recuperarea in urmatoarele 6 luni a timpului nelucrat cu mentinerea drepturilor salariale, fie acordarea drepturilor salariale proportional cu timpul efectiv lucrat in situatia in care nu se recupereaza timpul nelucrat.
___________________________________________________________________
Aflati ce nu scrie in ziare despre protectia muncii! Cea mai buna modalitate de a evita amenzile de la Inspectia Muncii!
___________________________________________________________________