Perioade asimilate pentru stagiul de cotizare la pensie. In ce situatii CCC nu este recunoscut?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
02 Martie 2022
02 Martie 2022
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
stagiu cotizare pensieccc stagiu cotizareccc vechime in munca
Perioade asimilate pentru stagiul de cotizare la pensie. In ce situatii CCC nu este recunoscut?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Anterior anului 1990, perioada de intrerupere a activitatii pentru cresterea copilului nu este recunoscuta ca stagiu de cotizare (vechime in munca). Incepand cu 18 ianuarie 1990 concediul platit pentru ingrijirea copiilor in varsta de pana la un an, perioada concediului pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani,  este perioada asimilata stagiului de cotizare (Conform Decret-lege nr. 31/1990 privind concediul platit pentru ingrijirea copiilor in virsta de pina la un an).
 
"O angajata, nascuta la data de 20.10.1964, angajata incepand cu data de 01.08.1983, fara intrerupere in campul muncii si pana in prezent. Intrebare: Se va scadea din vechime perioada de ingrijere a copilului in varsta de sub doi ani si zilele de concediu medicale? De la ce data se va putea pensiona?"
 
 
Raspunsul specialistilor: 
 
 
Perioada de concediu medical este considerata perioada asimilata stagiului de cotizare la sistemul public de pensii incepand cu ianuarie 2006, de la intrarea in vigoare a OUG nr. 158/2005 (art.45 din ordonanta precitata).
 
Prin urmare, in functie de data la care au intervenit respectivele evenimente devine aplicabila legislatia in vigoare la respectivul moment, in functie de aceasta perioadele putand fi sau nu considerate stagiu la sistemul public de pensii.
 
Conform anexei nr.5 din Legea nr.263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, o persoana de sex feminin nascua in octombrie 1964 se poate pensiona la limita de varsta in iulie 2027, la varsta de 62 de ani si 9 luni pentru un stagiu complet de cotizare de 33 de ani si 10 luni si un stagiu minim de 15 ani.
 
In ceea ce priveste pensia anticipata si anticipata partiala, facem mentiunea ca aceasta se poate valorifica cu cel mult 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare (57 de ani si 9 luni), daca persoana in cauza depaseste cu 8 ani stagiul complet de coitizare (41 de ani si 10 luni pensia anticipata, fara penalitati) sau are stagiul complet de cotizare sau a depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani(pensia anticipata partiala – la care se aplica penalitati, conform art. 65 alin.(4) din Legea 263/2010).
 
Un raspuns oferit la data de 1.03.2022, realizat de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 
NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]