Presedintele Traian Basescu a semnda joi, in data de 14 iunie 2012, Decretul de promulgare a Legii privind unele masuri referitoare la veniturile de natura salariala ale personalului platit din fonduri public
Aceasta lege are in vedere scutirea bugetarilor din administratie de la obligatia retunarii sporurilor incasate in perioada 2009 - 2010, in temeiul contractelor sau acordurilor colective de munca si pe a hotararilor consiliilor locale sau judetene, care, in urma raportului Curtii de Conturi, au fost considerate ilegale. Aproximativ 300.000 de persoane din randul angajatilor din sistemul public ar putea beneficia de aceasta masura, asa cum reiese din nota de fundamentare a legii. In expunerea de motive a proiectului de lege erau invocate "buna credinta" atat a angajatorilor care au achitat sporurile in baza contractelor/acordurilor de munca, cat si a angajatilor, dar si practica neunitara a instantelor judecatoresti privind procesele cu contestatii ale deciziilor Curtii de Conturi.
In expunerea de motive a proiectului sunt invocate "buna credinta" atat a angajatorilor care au achitat sporurile in baza contractelor/acordurilor de munca, cat si a angajatilor, dar si practica neunitara a instantelor judecatoresti privind procesele cu contestatii ale deciziilor Curtii de Conturi.
Propunerea de lege a fost adoptata de Camera Deputatilor pe 8 mai. Aceasta legea a fost redactata in conditiile in care sumele datorate de acestia s-ar ridica la nivelul a cateva zeci de mii de lei, fiind luate in considerare dobanzile, penalitatile si majorarile de plata adica salariul lor pe mai multi ani, se arata in nota de fundamentare a legii.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghidul HR-istului
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Senatorii si depuntatii UDMR arata in nota de fundamentare ca sumele imputate salariatilor incadrati in sectorul public ar fi imposibil de returnat de acestia, tinanda cont si de faptul ca acestia au suferit o diminuare considerabila a veniturilor salariale, in prezent acestia confruntandu-se cu obligatia de plata retroactiva a acestor sume primite in baza contractelor sau acordurilor colectiv de munca aplicabile. Totodata, in nota de fundamentare reprezentantii UDMR afirma ca ar fi imposibila stabilirea vinovatiei vadite in sarcina unei anumite persoane sau institutii, implicate in intreg procesul de negociere a contractelor sau acordurilor colective de munca, in verificarea legalitatii acestora, de controlul imbunatatirii resurselor financiare ale statului si de luaare a deciziei pe cale judecatoreasca.