Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a declarat recent ca nu exista cuprinse in bugetul tarii resurse financiare pentru dublarea alocatiilor si ca nu se vor aloca bani in aceasta privinta de la investitii.
"Problema pe care am identificat-o este ca aceasta lege a fost votata in Parlament dupa ce a fost trecut Bugetul Romaniei. si acum, daca maine trebuie sa implementam aceasta lege, nu exista resurse in buget. Nu ai cum! Trebuie sa maresti deficitul bugetar cu suma cu care vei creste aceste alocatii. Ca sa maresti deficitul bugetar, trebuie sa aprobi o rectificare bugetara, pentru ca altfel nu ai cum - nu poti sa faci o derogare de la Legea Bugetului - si prin care sa schimbi acei indicatori din lege. Sau sa taiem din alta parte, sa taiem de la investitii, ceea ce nu vom face", a afirmat Florin Citu, la Digi 24, potrivit Agerpres.
De asemenea, ministrul Finantelor a anuntat ca in urmatoarele doua saptamani Guvernul va prezenta un proiect de lege privind cresterea alocatiilor.
"Premierul a spus deja ca va exista o crestere a alocatiilor. in urmatoarele doua saptamani vom veni cu acest proiect de lege. Nu stiu... (cu cat vor creste alocatiile, n.r.). Va fi o decizie politica, eu voi prezenta situatia, dar voi spune ca si pana acum: in acest moment nu exista resurse in buget. Bugetul a fost construit pe un deficit de 6,7% la rectificarea bugetara, care nu a luat in calcul acest lucru", a explicat ministrul.
Ministrul Finantelor a subliniat si ce ar reprezenta acest efort financiar, precum si in ce masura s-ar putea face cresterea alocatiilor:
"Dublarea alocatiilor inseamna aproape 4 miliarde de lei pentru o jumatate de an. Nu putem sa luam aceasta suma din impozitarea pensiilor speciale, pentru ca toata suma pentru pensii speciale este de aproape 1 miliard de lei, daca scoatem militarii, deci n-ai cum sa scoti 4 miliarde dintr-un miliard de lei. Dublarea alocatiilor reprezinta aproape 8 miliarde de lei, inseamna 0,8% din PIB doar pentru dublare. Asa cum am construit bugetul, am alocat pana acum resurse importante catre investitii, mai multe decat in ultimii 10 ani. Daca vrem sa avem bani in continuare sa platim si pensii si alocatii si salarii, trebuie sa alocam bani pentru investitii. Daca nu, daca decizia este sa nu mergem catre investitii, ci sa alocam bani in alta parte, nu vom mai avea bani in anii viitori. Aceasta strategie a fost folosita in trecut si a dat gres".
De asemenea, conform aceleiasi surse, Florin Citu a explicat ca recenta decizie a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) pe subiectul dublarii alocatiilor nu schimba faptul ca legea privind dublarea alocatiilor este neconstitutionala.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<